Στα Μετέωρα θα βιώσετε το νόημα του Πάσχα στο επιβλητικό τοπίο που δημιουργούν τα μονόπετρα της Θεσσαλίας. Θα ανεβείτε στα παλιά μοναστήρια, όπου στο τρεμοφέγγισμα των κεριών θα ανακαλύψετε την πολυεθνική συγκέντρωση πιστών, καθώς το πιθανότερο είναι να βρίσκονται μαζί σας Ρώσοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι οι οποίοι επέλεξαν να βιώσουν το ορθόδοξο Πάσχα στις «σκαρφαλωμένες» μονές των Μετεώρων. Η ατμόσφαιρα για όλους τους πιστούς είναι υποβλητική καθώς η βυζαντινή κατάνυξη μαζί με τις αγιογραφίες και τους ψαλμούς συνδυάζονται μυστηριακά με την απόκοσμη ομορφιά των βράχων.

Παρακολουθήστε τη Μεγάλη Πέμπτη την Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μονής Βαρλαάμ,

Η πένθιμη Μεγάλη Παρασκευή με το «Η ζωή εν τάφω» και το «Ω γλυκύ μου έαρ» τελειώνει με την περιφορά των Επιταφίων των τεσσάρων ενοριών (Αγ. Βησσαρίωνα, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Οσίων Μετεωριτών Πατέρων) της Καλαμπάκας. Με το «Χριστός Ανέστη» που εκφωνεί ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ οι καμπάνες ηχούν πλέον χαρμόσυνα.

Ανήμερα το Πάσχα οι αυλές παίρνουν φωτιά από τ’ αρνιά που ψήνονται στα κλήματα. Οι πασπαλιάρες, πίτες από καλαμποκίσιο αλεύρι ψημένες στη γάστρα, και το μπασιορντί, χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του, συνοδεύουν την έντονη οινοποσία. Οι χοροί και τα τραγούδια που ξεκινάνε στις πλατείες δεν σταματούν παρά μόνο την τρίτη μέρα, όταν κατεβαίνουν οι εικόνες από τα μοναστήρια και περιφέρονται στους δρόμους και τα αμπέλια για να τα αγιάσουν.

Βρεθείτε στην Καλαμπάκα για τα «πασχαλόγιορτα», όπως ονομάζουν τις εκδηλώσεις μετά τη Λαμπρή, με τη Δευτέρα του Πάσχα ή «Ασπροδευτέρα» και «Νια Δευτέρα» αλλά και την Τρίτη του Πάσχα ή «Ασπροτρίτη» ή «Νια Τρίτη» να γιορτάζονται με λαμπρότητα. Ο οβελίας έχει την τιμητική του και μαζί του τα κόκκινα αυγά, οι χοροί και τα τραγούδια.