Το Πάσχα είναι γεμάτο χαρές αλλά και παγίδες, ιδίως για τα παιδιά. Η Ελληνική Αστυνομία, το σωματείο Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος αλλά και ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές προστασίας.
Για τα παιδιά
- Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, τοποθετήστε στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού αυτοκόλλητα στο ύψος των ματιών τους ούτως ώστε να τις βλέπουν καλύτερα.
- Μην αφήνετε ποτέ τα μικρά παιδιά δίχως επίβλεψη στην κουζίνα όταν βάφετε τα αυγά και ετοιμάζετε πασχαλινές λιχουδιές.
-Προσοχή στις λαμπάδες. Αποφύγετε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και εξηγήστε στα μικρά παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε.
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ψησταριές και τις σούβλες την Κυριακή του Πάσχα. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.
- Οταν βγαίνετε με τα παιδιά για ψώνια, να τα κρατάτε από το χέρι και να τα έχετε πάντοτε στη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.
- Εάν στον τόπο διαμονής κατά τις πασχαλινές διακοπές υπάρχουν πισίνες, ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλοι χώροι με νερό, εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι επικίνδυνοι και αποτρέψτε τα από το να παίζουν δίπλα τους.  
- Μάθετε στα παιδιά να κάνουν ποδήλατο φορώντας πάντοτε κράνος.
- Κατά τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, φροντίστε να κάθονται τα παιδιά στο πίσω κάθισμα και σωστά δεμένα.
- Επειδή αρκετά τροχαία οφείλονται στο ότι τα παιδιά-επιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς-οδηγούς, φροντίστε να είναι τα παιδιά στο αυτοκίνητο απασχολημένα. Να κάνετε επίσης συχνές στάσεις. Εάν τα παιδιά απαιτήσουν την προσοχή σας την ώρα που οδηγείτε, σταματήστε το αυτοκίνητο και μετά ασχοληθείτε μαζί τους.
- Ποτέ να μην κάθεστε στο αυτοκίνητο με το παιδί στην αγκαλιά σας, ακόμα και αν είστε δεμένοι.
- Μην ανεβαίνετε ποτέ στις μοτοσικλέτες όλη η οικογένεια μαζί. Αν πρόκειται να ανέβει το παιδί στη μοτοσικλέτα, χρειάζεται ειδική εξάρτηση με προστατευτικό ρουχισμό και κράνος.
Για τα πυροτεχνήµατα
- Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται, ενώ η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.
- Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή βεγγαλικών και ενημερώστε τα για τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή ακόμα και ακρωτηριασμού.
- Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάζουν σε χώρους χρήσης πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, διότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
- Μη μεταφέρετε δυναμιτάκια στην τσέπη σας, διότι με την τριβή και μόνο είναι πιθανό να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
- Μην πετάτε ποτέ και για κανέναν λόγο δυναμιτάκια σε άλλους.
- Εάν παρ' όλα αυτά θέλετε να ανάψετε βεγγαλικά, προσέξτε να μην τα ανάψετε κοντά στο πρόσωπο και τα μαλλιά σας ή δίπλα σε εύφλεκτα υλικά. Αντίστοιχα, μην τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε πολύ κόσμο ώστε να μην τραυματίσετε άθελά σας κάποιον παρευρισκόμενο, ούτε κοντά σε ξερά χόρτα (υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς).
Για τα αυγά
Τα αυγά ανήκουν στα υψηλού κινδύνου τρόφιμα επειδή παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Για να προστατευθείτε, κάνετε τα εξής:
- Να αγοράζετε αυγά από ασφαλή σημεία που ξέρετε καλά.
- Αμέσως μετά την αγορά τους να τα φυλάτε στο ψυγείο έως ότου τα χρειαστείτε.
- Μην αφήνετε ποτέ ωμά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες.
- Πριν βράσετε τα αυγά, να τα ελέγχετε προσεκτικά ένα ένα. Οσα είναι πολύ βρώμικα ή με ραγισμένο τσόφλι, πρέπει να τα πετάξετε.
- Τα βαμμένα αυγά που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση του σπιτιού δεν πρέπει να καταναλώνονται. Και αυτό διότι τα βρασμένα αυγά αντέχουν εντός ψυγείου για μία εβδομάδα, αλλά εκτός ψυγείου έπειτα από λίγες ώρες αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα.
- Να βάφετε τα αυγά χρησιμοποιώντας πιστοποιημένες βαφές ειδικές γι' αυτά. 
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από