Κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο και τις πολύκοσµες συναντήσεις των Επιταφίων πέριξ των οδών Τσιµισκή και Αγίας Σοφίας, οι επισκέπτες - αλλά και οι μπαγιάτηδες Θεσσαλονικείς - μπαίνουν για λίγο στη μηχανή του χρόνου... Ειδικά εκείνοι που θα αναζητήσουν τους κρυμμένους στα μικρά λιθόκτιστα σοκάκια και εν µέσω πασχαλινών οσµών και ψαλµών Επιταφίους, όπως αυτούς του Αγίου Νικολάου των Ορφανών, του Οσίου ∆αβίδ, του Προφήτη Ηλία, των ∆ώδεκα Αποστόλων ή της Αγίας Αικατερίνης. Εκεί κοντά βρίσκεται και η πατριαρχική Μονή Βλατάδων (του 14ου αιώνα) η περιφορά του Επιταφίου στην οποία γίνεται περιμετρικά των τειχών της πόλης, καταλήγοντας στα 22 στρέµµατα του κατάφυτου πάρκου µε τα παγόνια στον περίβολο του ναού!
Περιδιαβάζοντας στα σοκάκια της Ανω Πόλης µε τους Επιταφίους, µην εκπλαγείτε αν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα σας ράνουν µε κολόνια ή μύρο, όπως προστάζει ένα παλιό έθιµο της περιοχής και κυρίως των µικρασιατών προσφύγων.
Στη Θεσσαλονίκη πάντως, νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο ναό, στις 3 το μεσημέρι, τελείται η περιφορά του Επιταφίου από τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά, προστάτη των εμπόρων, στην οδό Ιωνος Δραγούμη, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης. Η περιφορά γινόταν νωρίτερα προκειμένου να προλάβουν να προσκυνήσουν οι έμποροι του κέντρου που έκλειναν για λίγη ώρα τα μαγαζιά τους.
Το έθιμο διασώθηκε στο πέρασμα του χρόνου και σήμερα η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά τελείται με λαμπρότητα, συχνά και με προσκυνητές επισήμους και εκπροσώπους φορέων. Στον ιστορικό ναό του Αγίου Μηνά ήταν που παραβρέθηκε ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος κατά τη δοξολογία για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου 1912.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από