Οι κάτοικοι της Μυκόνου, παράλληλα με τις ετοιμασίες για το Πάσχα,ξεκινούν και τις ετοιμασίες του καλοκαιριού, ασπρίζοντας δρόμους και σοκάκια. Το Σάββατο του Λαζάρου, μια πομπή μεταφέρει την εικόνα της Παναγίας της Τουρλιανής από τη Χώρα στη Μονή της Ανω Μεράς, με τους δεκάδες πιστούς να διανύουν περπατώντας μια απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης.

Την Κυριακή των Βαΐων, κάτοικοι του νησιού μαζί με τους ιερείς όλων των ενοριών συγκεντρώνονται στον ναό της Αγίας Ελένης στο Κάστρο (παλιά Μητρόπολη της Χώρας). Από εκεί ξεκινάει η περιφορά της εικόνας μέχρι τον Γιαλό και πάλι πίσω, με τα παιδιά να κρατούν βάγια πλεγμένα με κλαδιά φοίνικα, φτιαγμένα από τους παπάδες και τους ενορίτες της κάθε εκκλησίας.

Ολη η Μεγάλη Εβδομάδα έχει κατανυκτικό χαρακτήρα, ενώ από τη Μεγάλη Πέμπτη αρχίζουν να καταφθάνουν και οι επισκέπτες. Τη Μεγάλη Παρασκευή, κορυφαία στιγμή είναι όταν συναντιούνται οι Επιτάφιοι των τριών ενοριών, της Μητρόπολης, της Πανάχρας και της Αγίας Κυριακής, στα σοκάκια της Χώρας.

Ξεχωρίζει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης όπου ο Σύλλογος Γυναικών ψάλλει τα εγκώμια. Επίσης, την ίδια μέρα οι γυναίκες -μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου ψέλνουν στις ενορίες της Χώρας και της Ανω Μεράς το Μοιρολόι τηε Παναγιάς. Από τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή οι φούρνοι φτιάχνουν ψωμί με το σχήμα του σταυρού, το οποίο συμβολικά το κόβουν με το χέρι μη θέλοντας, λόγω της ημέρας, να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα υπάρχουν όλα τα παραδοσιακά φαγητά στο τραπέζι-βραστό το βράδυ της Ανάστασης, ψητό την ημέρα του Πάσχα, ξινοτύρι και λούζα, ντόπια προϊόντα, κρεμμυδόπιτα, κεφτεδάκια, συκωτάκια τηγανητά και κόκκινα αυγά, ενώ κάποιες λαμπροκουλούρες φυλάσσονται για να φαγωθούν βρεγμένες με νερό την Πρωτομαγιά ώς την Πεντηκοστή.