Η λίστα των αντικειμένων ήταν αναμφίβολα μεγάλη. Οπως ακριβώς δηλαδή και η επιθυμία χιλιάδων –κατά βάση –Παριζιάνων να αποκτήσουν μερικά από τα σπάνιας αισθητικής κομμάτια που βγήκαν στο σφυρί από τις 18 μέχρι και τις 22 Απριλίου: από εξαιρετικής ποιότητας πορσελάνινα σερβίτσια, ασημένια μαχαιροπίρουνα, βαμβακερά μπουρνούζια με κεντημένο το μονόγραμμα του ξενοδοχείου, στολές εργαζομένων, ξύλινο μπαρ σχεδιασμένο από τον γάλλο γλύπτη Σεζάρ και εκκεντρικά φωτιστικά που κοσμούσαν ώς το τέλος Μαρτίου τα 147 συνολικά δωμάτιά του μέχρι σκαλιστά έπιπλα που δημιουργήθηκαν από διάσημους σχεδιαστές –όπως οι καρέκλες της Σόνια Ρίκελ –και μπουκάλια από την τεράστια ποικιλία γαλλικών κρασιών που για χρόνια κερνούσε τους εκλεκτούς πελάτες του το Κριγιόν.

Τα γαλλικά κρασιά μάλιστα, κυρίως από την περιοχή της Βουργουνδίας και του Μπορντό, ήταν ορισμένα από τα αντικείμενα που κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις και να «χτυπήσουν» τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που αρχικά είχαν προβλεφθεί. Οι αριθμοί μιλούν καλύτερα από τον καθένα και αποδεικνύουν πως, παρά την όποια οικονομική ύφεση και στη Γαλλία, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πληρώνουν 1.720 ευρώ για να αποκτήσουν ένα μπουκάλι Pessac Leoggnan του 1961.

«Τα κρασιά που πωλήθηκαν επιλέχθηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια», σχολίασε αρμόδιο στέλεχος του οίκου δημοπρασιών Artcurial, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως μόνο από τη δημοπρασία των 2.000 μπουκαλιών συγκεντρώθηκαν περίπου 300.000 ευρώ. Πρώτο, ωστόσο, στη λίστα με τα πιο ακριβοπληρωμένα αντικείμενα της δημοπρασίας βρίσκεται το ξύλινο μπαρ του γλύπτη Σεζάρ το οποίο, αν και ξεκίνησε με αρχική τιμή πώλησης 10.000 ευρώ, τελικά εκτοξεύθηκε στα 325.000 ευρώ. Και η πινακίδα όμως έξω ακριβώς από την είσοδο του ξενοδοχείου κατάφερε να ξεχωρίσει γεγονός που αποδεικνύεται από την τελική τιμή της, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασε στα 26.000 ευρώ. Λίγο φθηνότερα –20.800 ευρώ –πωλήθηκε ένα από τα καροτσάκια σερβιρίσματος, ενώ τα 11.000 ευρώ άγγιξε καθεμιά από τις ταχυδρομικές θυρίδες του ξενοδοχείου.

Στόχος της δημοπρασίας ήταν η οικονομική ενίσχυση του ξενοδοχείου, το οποίο από την άνοιξη του 2015, οπότε και θα επαναλειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο, θα έχει πλέον έναν ολοκαίνουργιο χώρο σπα και μια μεγάλων διαστάσεων πισίνα. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την κομψότητα του χώρου και να διατηρήσουμε την ατμόσφαιρα του 18ου αιώνα που διακρίνει το ξενοδοχείο μας», σχολίασε ο Λικ Ντελαφός, διευθυντής του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Η χρυσή ιστορία του Κριγιόν

Χτισμένο με θέα την Πλατεία Κονκόρντ το 1758, ύστερα από επιθυμία του βασιλιά Louis XV, το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε αρχικά για να στεγάσει γραφεία του γαλλικού κράτους. Και πράγματι έτσι έγινε, στα πρώτα τουλάχιστον χρόνια λειτουργίας του. Λίγους μάλιστα μήνες μετά την κατασκευή του, στο συγκεκριμένο κτίριο υπογράφηκαν οι πρώτες επίσημες συμβάσεις ανάμεσα στο νεοσύστατο τότε κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, οι οποίες μεταξύ άλλων αναγνώριζαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και επικύρωναν εμπορικές συμφωνίες των δυο χωρών. Περίπου δεκαπέντε χρόνια αργότερα και με τη Γαλλική Επανάσταση να μεσολαβεί, ο βασιλιάς Louis XV αποκεφαλίστηκε στην Πλατεία Κονκόρντ. Μπροστά δηλαδή ακριβώς από το σημερινό ξενοδοχείο που με τη σημερινή του μορφή άρχισε να λειτουργεί το 1909.

Το πολυτελές Κριγιόν, ωστόσο, δεν σταμάτησε να γράφει ιστορία ούτε στα χρόνια που ακολούθησαν. Οι τακτικοί επισκέπτες του –μεταξύ των οποίων και σπουδαίες προσωπικότητες τόσο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής όσο και του θεάματος, όπως η Μαντόνα, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ –έδειχναν την προτίμησή τους στο κεντρικό ξενοδοχείο σχεδόν σε κάθε τους επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα. Με την ανακοίνωση, μάλιστα, του προσωρινού κλεισίματος του ξενοδοχείου, ο γάλλος ηθοποιός Κριστόφ Λαμπέρ, ο οποίος στο παρελθόν είχε μετακομίσει για τρία χρόνια στο Κριγιόν, δεν έκρυψε ούτε τη συγκίνησή του ούτε την ανησυχία του για το μέλλον του ιστορικού κτιρίου. «Το Κριγιόν δεν μοιάζει με κανένα άλλο ξενοδοχείο. Το προσωπικό ήταν πάντα πρόθυμο να σε εξυπηρετήσει. Ελπίζω όλα να παραμείνουν ως είχαν όταν ξανανοίξει», δήλωσε ο ηθοποιός που μέχρι πριν από λίγες ημέρες χρησιμοποιούσε ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου ως το προσωπικό του γραφείο.