Με αισιόδοξα μηνύματα για την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η Εθνική Τράπεζα στη γενική συνέλευση των μετόχων της, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Η κίνηση εξάλλου της διοίκησης της τράπεζας να αυξήσει σε 12% το όριο συμμετοχής των ιδιωτών εκλαμβάνεται από την αγορά ως μήνυμα αισιοδοξίας, ύστερα και από το μπαράζ των επαφών που έχουν κάνει κορυφαία στελέχη με επιχειρηματίες, εφοπλιστές και εργαζομένους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τη δέσμευσή της να συμμετάσχει στην αύξηση, τουλάχιστον με το ποσοστό που της αναλογεί, έχει εκφράσει η οικογένεια Λάτση, η οποία κατέχει το 11% των μετοχών της Εθνικής μετά την ανταλλαγή με τη Eurobank. Σημαντικά ποσά έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν και κορυφαίοι επιχειρηματίες αλλά και εφοπλιστές. Την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εξέφρασε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Μάλιστα η διοίκηση της τράπεζας έχει τονίσει ότι θα συνεχίσει να κάνει επαφές σε όλα τα επίπεδα και μετά την έγκριση της αύξησης, έχοντας ως στόχο τόσο να διευρύνει τη μετοχική βάση της τράπεζας όσο και να πείσει τους περίπου 250.000 μετόχους της να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η επίτευξη του στόχου της αύξησης είναι κεφαλαιώδους σημασίας, τόσο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όσο και για τους εργαζομένους της τράπεζας. Οπως αναφέρουν, η διατήρηση του ιδιωτικού και ελληνικού χαρακτήρα της Εθνικής εγγυάται ότι η τράπεζα θα μπορέσει να λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» της ανάπτυξης για την οικονομία, ασκώντας παράλληλα και κοινωνική πολιτική, όπως έχει κάνει από την ίδρυσή της.

Το αντίθετο ενδεχόμενο και ο πιθανός αφελληνισμός της τράπεζας θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και θα αφαιρέσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της τράπεζας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο συνεργασίας με τους πελάτες αλλά και τους εργαζομένους της.

Οι όροι της αύξησης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας θα προταθεί η απομείωση του αριθμού των μετοχών της τράπεζας (reverse split), σε αναλογία 10 παλιές για μία καινούργια. Επίσης αποσαφηνίστηκε τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν καλυφθεί ο στόχος του 12%, δηλαδή τα 1,17 δισ. ευρώ, από τους ιδιώτες. Στην περίπτωση αυτή θα ισχύσουν τα εξής:

Αν η αύξηση κατ’ ελάχιστον μέχρι του ποσού των 800 εκατ. ευρώ με μετρητά καλυφθεί θα θεωρηθεί επιτυχημένη. Το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται μέχρι τα 975,6 εκατ. ευρώ (που αντιστοιχούν στο ελάχιστο όριο του 10%) θα μπορεί να το καλύψει η ίδια η τράπεζα εκδίδοντας μετατρέψιμες ομολογίες (CoCo’s).

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των 800 εκατ. ευρώ, όσοι συμμετείχαν στην αύξηση θα μπορούν να επιλέξουν είτε να εξακολουθήσει να ισχύει η αίτηση/ δήλωση κάλυψης που έχουν υποβάλει στην τράπεζα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι καταβλήθηκε σε μετρητά ποσό χαμηλότερο των 800 εκατ. ευρώ, είτε να ανακαλέσουν την αίτησή τους και να τους επιστραφεί από την τράπεζα ατόκως οιοδήποτε ποσό κατέβαλαν προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση.