Συνυφασμένη με τη νεότερη ελληνική ιστορία και την οικονομία αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η Εθνική Τράπεζα και η μετοχή της. Η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα ιδρύθηκε βάσει του νόμου της 30ής Μαρτίου 1841 και άρχισε τις εργασίες της στις 22 Ιανουαρίου 1842. Ο Γεώργιος Σταύρος εκλέχθηκε παμψηφεί πρώτος διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και κοινωνίας, χρηματοδοτώντας έργα-σταθμούς για τη νεότερη ιστορία. Η συμβολή τής Τράπεζας, ήταν καθοριστική στη λειτουργία της Διώρυγας της Κορίνθου, ενώ με τη χρηματοδότηση του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας βοήθησε στην ανάπτυξη της χώρας.
«Η Εθνική υπήρξε ο μοχλός διά του οποίου η ελληνική οικονομία, στην ιστορική διαδρομή της, ιδιαίτερα μέχρι τη δεκαετία του 1930, εξασφάλισε εσωτερικούς και εξωτερικούς δανειακούς πόρους για την επίτευξη εξυγιαντικής και σταθεροποιητικής πολιτικής και την ευόδωση εθνικών αγώνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Θεόδωτος Καρατζάς σε έκδοση με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας της.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ