Μπαράζ προσφυγών αναμένεται να προκαλέσει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου με την οποία ορίζεται ότι απολύονται άμεσα υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που καταργούνται.

Με τη διάταξη δημιουργούνται υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, καθώς όλοι οι άλλοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων Αρχών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δήμους και περιφέρειες διασώζονται με την υπαγωγή τους σε διαθεσιμότητα, σε περίπτωση κατάργησης των φορέων τους.

Η διακριτική αυτή μεταχείριση εις βάρος μιας συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων σε συνδυασμό με το γεγονός πως όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι σε φορείς που καταργήθηκαν με παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες.
Στελέχη του Δημοσίου συνέδεαν μάλιστα το πιθανό κύμα προσφυγών με τη σπουδή που έδειξε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προωθήσει την ρύθμιση για κατάργηση του μέτρου των προσωρινών διαταγών, η οποία τελικώς αποσύρθηκε.
Αλλωστε την προαναγγελία πως για να καλυφθεί ο αριθμός των 2.000 απομακρύνσεων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και άλλων 2.000 μέχρι τα τέλη του έτους –βάσει της συμφωνίας με την τρόικα –οι πρώτες απολύσεις θα προέλθουν από καταργούμενα ΝΠΙΔ είχε κάνει προ ημερών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.
«Σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου», αναφέρει η επίμαχη διάταξη, ενώ μέχρι πρότινος και για τους εργαζόμενους αυτούς προβλεπόταν υπαγωγή σε 12μηνη διαθεσιμότητα.
Παράλληλα, με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προωθούνται αλλαγές στις πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να επιταχυνθούν. Οπως είχε ανακοινωθεί, παρακάμπτεται το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και σε περιπτώσεις αποφάσεων με ποινές οριστικής παύσης ή υποβιβασμού, οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσφύγουν απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης για την εξέταση των υποθέσεων από τα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια περιορίζεται στους δύο μήνες, από τέσσερις που ήταν μέχρι σήμερα, και η προθεσμία υποβολής ένστασης κατά πειθαρχικών αποφάσεων γίνεται 20 αντί για 30 ημέρες. Με τις νέες διατάξεις καταργείται και το δικαίωμα αίτησης για την ανάκληση της απόφασης πριν από την υποβολή ένστασης.
Επίσης πρώτη φορά τίθεται προθεσμία για την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποθέσεων από το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, η οποία ορίζεται σε τέσσερις μήνες.
Με το νομοσχέδιο ορίζεται πως όλες οι πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων καθώς και όλες οι πειθαρχικές αποφάσεις που εκδίδουν τα Συμβούλια θα πρέπει υποχρεωτικά να κοινοποιούνται στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στα χέρια του Σώματος βρίσκονται ήδη οι υποθέσεις υπαλλήλων, κατά των οποίων έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες προκειμένου να εξετάσει αν έχει ξεκινήσει και η αντίστοιχη πειθαρχική διαδικασία και αν οι υπάλληλοι αυτοί έχουν τεθεί σε αργία σε περίπτωση βαριών παραπτωμάτων μέχρι την έκδοση της πειθαρχικής απόφασης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. Στο πλαίσιο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, κατατέθηκε στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, από σχολεία όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε άλλα της ίδιας περιοχής που εμφανίζουν κενά.

Προβλέπεται όμως και «ποινή» για όσους εκπαιδευτικούς δεν συναινέσουν στη μετάθεσή τους σε άλλη περιοχή της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μετακίνηση σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο ανά την Ελλάδα.