Επίσκεψη στα μουσεία της Ελλάδας κάνουν αμερικανοί συντάκτες τέχνης, πολιτισμού, τουρισμού και «ευ ζην» προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά εκθέματα βυζαντινού πολιτισμού, μερικά από τα οποία θα φιλοξενηθούν στην έκθεση «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections» στις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφοι από το ραδιόφωνο, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα πιο καταξιωμένα αμερικανικά περιοδικά πολιτισμού και τουρισμού, όπως το Smithsonian Magazine και το National Geographic Traveler, καθώς και από το βρετανικό Apollo, ξεναγήθηκαν την Πέμπτη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Εχουν ήδη επισκεφτεί το Νομισματικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη, ενώ θα ακολουθήσει το Μουσείο της Ακρόπολης και ο Ιερός Βράχος.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν μέχρι τον Μυστρά, καθώς και τη Μονεμβασιά, τον ζωντανό μεσαιωνικό οικισμό.

Τους δημοσιογράφους υποδέχτηκαν την Πέμπτη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, καθώς και υπεύθυνοι του Μουσείου.

«Σας καλωσορίζω σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας. Στην Αθήνα όπου βρίσκεται αυτό το μουσείο μπορείτε να διαπιστώσετε ότι εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει η πνευματική αίγλη αυτής της πόλης που δεν χάθηκε αλλά διατηρήθηκε μέσα στην αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας», δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους ο κ. Τζαβάρας λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα που τους παραχωρήθηκε στον κήπο του Μουσείου.

«Πιστεύω πάντως ότι μαζί με τις διαπιστώσεις που κάνατε για την αξία αυτών των μνημείων θα πρέπει να καταλήξατε και στη διαπίστωση ότι και το παρόν στον τόπο μας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πολλοί το περιγράφουν. Αγωνιζόμαστε σκληρά όλοι μαζί, λαός και κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχουμε την έξοδο από τη σημερινή κρίση και βέβαια δύναμη για τον αγώνα μας αυτόν παίρνουμε από την παρακαταθήκη των αξιών και των ιδεών του ιστορικού μας παρελθόντος», ανέφερε.

Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει βυζαντινά εκθέματα από το 330 μ. Χ. έως το 1453, διοργανώνεται από τη γενική γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και δύο αμερικανικά μουσεία στα οποία και θα παρουσιασθεί: την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014) και το J. Paul Getty Museum του Λος Άντζελες (Απρίλιος - Αύγουστος 2014).

«Οι εκθέσεις που παρουσιάζουν το Βυζάντιο στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι φέρνουν ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από μια άλλη παράδοση στη θέση να νιώσουν την αξία του Βυζαντίου, που για πολλά χρόνια έβλεπαν κάπως σαν δεύτερης διαλογής πολιτιστικό προϊόν. Όμως σήμερα, και μόνο το γεγονός ότι παρουσιάζουμε δύο μεγάλες εκθέσεις σε δύο σημαντικά κέντρα της Αμερικής, στην Ουάσινγκτον και στο Λος Άντζελες, δείχνει πώς έχει αλλάξει η αντίληψη αυτή. Και αυτό έγινε από το 1930 και μετά, με την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, καθώς και με τις προσπάθειες των βυζαντινολόγων να δώσουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της βυζαντινής τέχνης» δήλωσε ο καθηγητής Νικόλας Ζίας, πρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της έκθεσης στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από