Επίθεση στους εταίρους της Ελλάδας, και ιδίως στην Γερμανία, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «ο πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία είναι το ίδιο το Μνημόνιο και η τρόικα με τις επιλογές της».

Μάλιστα, κατηγόρησε την Γερμανία για «οικονομικό εθνικισμό», προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί «θέλουν να επικρατήσουν στην ευρωπαϊκή σφαίρα».

«Η παράδοση στη στρατηγική της κυρίας Μέρκελ δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής αποικιοποίησης για τη χώρα και αυτό δεν αφορά τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, αφορά το σύνολο» είπε.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κρίση που παίρνει ίσως διαστάσεις εθνικής τραγωδίας» και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φιλοσοφία του προγράμματος που επιλέχθηκε για την Ελλάδα».

«Συνειδητοποιούμε ότι αυτή η επιμονή στο λάθος δεν μπορεί παρά να έχει μία άμεση σύνδεση και με έναν στόχο των εταίρων μας, και κυρίως των αγαπημένων μας εταίρων, των γερμανών, που διακατέχονται από έναν ιδιότυπο οικονομικό εθνικισμό και θέλουν να επικρατήσουν στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή σφαίρα με οικονομικά μέσα» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «ο πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία είναι το ίδιο το Μνημόνιο και η τρόικα με τις επιλογές της. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι τράπεζες καταρρέουν, υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών, οι καταθέσεις κινδυνεύουν».

Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «περιλαμβάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση, μια σύγκρουση. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας θα είναι αντίπαλοι, δεν θα είναι εταίροι».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι το κόμμα του τάσσεται κατά της προσέλκυσης επενδύσεων: «Κάποιοι ενδεχομένως να μας κατηγορούν ότι είμαστε αρνητικοί απέναντι σε κάθε επένδυση. Είναι λάθος αυτό. Εκεί που είμαστε αρνητικοί, εκεί που έχουμε αντίθεση, είναι όταν έχουμε επενδύσεις που δεν σέβονται τους περιβαλλοντικούς και εργασιακούς νόμους».

«Δεν έχουμε ούτε ρεβανσιστική διάθεση απέναντι σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Αλλωστε, δεν πιστεύουμε ότι η συνδιαλλαγή και η διαπλοκή είναι μία υπόθεση που αφορά μονάχα αυτούς, είναι σαν το βαλς: θέλει δύο» τόνισε, προσθέτοντας ότι «είμαστε εναντίον ενός ιδιότυπου κρατισμού και μιας κρατικοδίαιτης λειτουργίας της οικονομίας».