Ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκε χθες, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται κατηγορία για συμμετοχή στη διπλή βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, δήλωσε στους ερευνητές του FBI ότι ο αδελφός του κατηύθυνε τις φονικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας και πως καμιά διεθνής τρομοκρατική οργάνωση δεν πήρε μέρος σ’ αυτές, μετέδωσε το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως «οι προκαταρκτικές ανακρίσεις με τον Τσερνάεφ έδειξαν πως οι δύο αδελφοί μπορούν να θεωρηθούν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους» έξω από οποιαδήποτε οργάνωση.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τραυματισμένος και κρατούμενος σε νοσοκομείο της Βοστώνης, υποστήριξε πως ο 26χρονος αδελφός του, Ταμερλάν, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την αστυνομία, «ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται το Ισλάμ», σύμφωνα με την πηγή αυτή, την οποία επικαλείται το CNN.

Ο επιζήσας ύποπτος βομβιστής δήλωσε πάντως πως κανένα μέλος διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων δεν συμμετείχε στις ενέργειες των δύο αδελφών.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ παραδέχθηκε στους ανακριτές πως συμμετείχε στην τοποθέτηση των βομβών.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Τζοχάρ Τσερνάεφ απειλείται πλέον με καταδίκη πουεπισείειτην ποινή του θανάτου αφού χθες, ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό περισσοτέρων των 200.

Οι κατηγορίες οι οποίες απαγγέλθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο σε βάρος του 19χρονου αμερικανού τσετσενικής καταγωγής, περιλαμβάνουν τη χρήση «όπλων μαζικής καταστροφής» η οποία τιμωρείται με τη θανατική ποινή, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.