Μπορεί οι αθλητικοί σχολιαστές και αναλυτές να έχουν δίκιο: οι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν –λένε –είναι πολύ καλοί επαγγελματίες, θα συγκεντρωθούν στον αποψινό αγώνα με την Μπαρτσελόνα και δεν θα παρασυρθούν από όσα συμβαίνουν εκτός γηπέδου. Αλλά αυτή τη φορά το ενδιαφέρον είναι και στην κερκίδα. Από προχθές πολλοί αναρωτιούνται αν θα εμφανιστεί και πώς ο πρόεδρος της ομάδας Ούλι Χένες για να πάρει τη γνωστή θέση του στην εξέδρα των επισήμων, καθώς και ποια υποδοχή θα επιφυλάξουν οι οπαδοί στον «Μπος» της Μπάγερν που πρωταγωνιστεί σε υπόθεση φοροδιαφυγής.

Ο Ούλι Χένες απέκλεισε την περίπτωση να παραιτηθεί και βγήκε στην αντεπίθεση. Αν ήταν στην εποχή της ποδοσφαιρικής δόξας του, πιθανότατα θα έβαζε γκολ. Τη δεκαετία του 1970 κέρδισε με την Μπάγερν τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς τίτλους, το 1972 με την Εθνική Γερμανίας έγινε πρωταθλητής Ευρώπης και το 1974 πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο γήπεδο που παίζει τώρα, όμως, το λιγότερο που μπορεί να του συμβεί είναι το αυτογκόλ. Ο Χένες απειλεί με μηνύσεις όσα ΜΜΕ «εκτρέπονται» στη δημοσιογραφική κάλυψη της αυτοκαταγγελίας του για φοροδιαφυγή μέσω ελβετικών τραπεζών που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στα δελτία, στα τοκ-σόου, στις γερμανικές εφημερίδες.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. «Πολλοί πολίτες είναι απογοητευμένοι από τον Ούλι Χένες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Καγκελάριος Μέρκελ», είπε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ χθες στο Βερολίνο. Στη θετική εικόνα του προέδρου της Μπάγερν «προστίθεται μια τραγική πλευρά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, η φοροδιαφυγή αποτελεί σοβαρό αδίκημα.

Η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί γκρεμίζεται ένα είδωλο. Ο Χένες είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας του γερμανικού μοντέλου, βασισμένης στην προσπάθεια και στη σκληρή δουλειά. Ο γιος κρεοπώλη του Ουλμ όπου γεννήθηκε το 1952, έγινε επιτυχημένος ποδοσφαιριστής, μάνατζερ και πρόεδρος της Μπάγερν, την οποία διηύθυνε με προσήλωση και στόχο την επιτυχία. Ο Χένες βρέθηκε πολύ κοντά στην πολιτική εξουσία και οι πολιτικοί επιδίωκαν να εμφανίζονται με τον επιτυχημένο μάνατζερ. Η ταπεινή καταγωγή του και η παράλληλη επαγγελματική επιτυχία της οικογενειακής επιχείρησης αλλαντικών που έστησε το 1985 έδωσαν στον Χένες το ηθικό ανάστημα να εμφανίζεται ως τιμητής των πάντων, να καταδικάζει την αναποτελεσματικότητα, την οκνηρία, τα κακώς κείμενα γενικώς. Εδειχνε με κάθε ευκαιρία ότι «δεν μασάει τα λόγια του».

Μόλις πριν από μερικούς μήνες ήταν καλεσμένος σε εκπομπή του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD «Γκίντερ Γιάουχ» και κατακευραύνωσε το φορολογικό πλαίσιο της Γερμανίας, που διώχνει τους πλούσιους στην Ελβετία αντί να τους κρατήσει και να τους αρμέγει. Η ίδια εκπομπή το βράδυ της περασμένης Κυριακής ήταν αφιερωμένη στον Χένες και σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης με 6,7 εκατ. Ο ίδιος δεν ήταν παρών, λόγω της έρευνας δεν μπορεί να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης. «Μπορείτε να φανταστείτε ότι έχω να πω πολλά, αλλά πρέπει πρώτα να τελειώσω τις δουλειές μου με τις Αρχές», είπε στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

ΑΥΤΟΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Οι «δουλειές» με τις Αρχές ήταν η έρευνα της Εισαγγελίας του Μονάχου που άρχισε ύστερα από αυτοκαταγγελία του, όπως αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο το περιοδικό «Φόκους». Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, ο Χένες επί δέκα και πλέον χρόνια μετέφερε σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας στη Ζυρίχη εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήταν μεν φορολογημένα, αλλά δεν πλήρωνε στη Γερμανία τον φόρο απόδοσης κεφαλαίου. Ειδικοί, όπως ο πρόεδρος του συνδικάτου γερμανών φοροτεχνικών Τόμας Αϊγκενχάλτερ, υπολογίζουν ότι «τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ» έμειναν αφορολόγητα στην ελβετική τράπεζα.

Αν πράγματι ο Χένες γλιτώσει τη φυλακή, θα εξαρτηθεί από το αν άνοιξε όλα τα χαρτιά του στην Εισαγγελία. Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής λένε ότι η φοροδιαφυγή δεν σχετίζεται ούτε με την Μπάγερν ούτε με την επιχείρηση αλλαντικών.