Να κλείσει τα ρήγματα που εμφανίζονται ακόμη και εντός της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ό,τι αφορά τη θέση για το ευρώ και τις συμμαχίες αναμένεται να επιχειρήσει σήμερα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σε κομματική συνεδρίαση των Νομαρχιακών Οργανώσεων.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λισαβώνα και μετά τη θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων που προκάλεσαν τα «περί αναστολής» την περασμένη βδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει γενικό προσκλητήριο για «ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής» εντός των κομματικών τειχών.

Στην εκδήλωση, την οποία θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον 200 μέλη, ο κ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ρίξει στα σκουπίδια τα Μνημόνια ενώ θα στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στον υπό διαμόρφωση οργανωτικό πυρήνα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πως «δεν υπάρχει καμιά μετατόπιση στη γραμμή για σκληρή αντιπαράθεση με την τρόικα».

Η παρουσία του ίδιου του κ. Τσίπρα σε μια κομματική συνεδρίαση προκάλεσε αίσθηση σε όλες τις πτέρυγες της Κουμουνδούρου, ορισμένες εκ των οποίων την ερμήνευσαν ως προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να συσπειρώσει το κόμμα και ενόψει των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Οπως μάλιστα προέκυψε από τις εκλογές των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πανελλαδικά όσο και στην Αττική, ο συσχετισμός δυνάμεων στο εσωτερικό μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας (Τσίπρας – Λαφαζάνης) φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν ταυτίζεται πλήρως με το 75%-25% της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, αλλά η μειοψηφία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Χθες συνεδρίασε και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία αποτελείται από 45 μέλη ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο προσυνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα διαρκέσει περίπου σαράντα ημέρες.