Σοβαρό ρήγμα στον τρικομματικό συνασπισμό –που μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, όπως λένε κομματικοί παράγοντες –προκαλεί η αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να ζητήσει, κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πίσω από την αντιπαράθεση κρύβεται το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο χαρακτηρίζουν αμετάκλητη την απόφαση απομάκρυνσης του κ. Κικίλια προαναγγέλλοντας την αντικατάστασή του με υπουργική απόφαση στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας από τη στιγμή που ο ίδιος δεν υποβάλει παραίτηση.

Η ολιγοήμερη καθυστέρηση συνδέεται άμεσα με τη συζήτηση στη Βουλή του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου που ενσωματώνει τη νέα συμφωνία με την τρόικα, το οποίο προβλέπεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έκριναν σκόπιμο να «παγώσει» πρόσκαιρα η αλλαγή διοίκησης στον ΟΑΕΔ υπό τον φόβο ότι ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα μπορούσε να οδηγήσει και σε «ατύχημα» στη Βουλή με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα Κικίλια έχει βραχυκυκλώσει από χθες το μεσημέρι τον κυβερνητικό συνασπισμό. Επίσης, φούντωσε έναν παρασκηνιακό πόλεμο ανάμεσα στη ΝΔ, από τη μία πλευρά, και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, από την άλλη. Με στόχο να ακυρωθεί η απόφαση απομάκρυνσης του διοικητή, από Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου υπήρξε άμεση παρέμβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο, η οποία συνοδεύθηκε και από έντονες διαμαρτυρίες επειδή δεν είχε γίνει προσυνεννόηση και ενημέρωση των εταίρων.

Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεφωνικών διαβουλεύσεων του κ. Σαμαρά με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν άφηναν περιθώρια για υπαναχώρηση της κυβέρνησης. Το μήνυμα που εξέπεμπαν οι ίδιες πηγές είναι ότι η «χρυσή τομή» στο θέμα του ΟΑΕΔ θα αναζητηθεί μέσα από την αντικατάσταση του κ. Κικίλια, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι θα επιχειρηθεί η νέα διοίκηση να οριστεί με τη σύμφωνη γνώμη και των τριών εταίρων.

Είναι κοινός τόπος ωστόσο ότι η αλλαγή ηγεσίας στον ΟΑΕΔ δηλητηριάζει τις σχέσεις των κυβερνητικών συμμάχων, όπως διαφαίνεται και από τις εκατέρωθεν βολές που συνοδεύουν την επιχείρηση αποπομπής του κ. Κικίλια. Από Μαξίμου και Λεωφόρο Συγγρού καταλογίζουν στον διοικητή του ΟΑΕΔ ότι «είχε αυτονομηθεί» και «λειτουργούσε τον Οργανισμό σαν δικό του μαγαζί», ενώ κάνουν λόγο και για «αλαζονική συμπεριφορά» με τη οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που απευθύνθηκαν στον ΟΑΕΔ με διάφορα αιτήματα. Επίσης, στοχοποιούν τον κ. Κικίλια για «αδυναμία συνεργασίας» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς και για «προβληματικές επιδόσεις», ιδίως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Στο πεδίο των ρουσφετιών αναζητούν το μυστικό για την επιχείρηση αποπομπής του κ. Κικίλια και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας ότι ο διοικητής του ΟΑΕΔ δεν υπέκυπτε στις γαλάζιες πιέσεις. Στελέχη της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου εξαπολύουν μάλιστα ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργικού επιτελείου, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της απομάκρυνσης «κλείδωσε» όταν ο κ. Κικίλιας αρνήθηκε να προχωρήσει στην αντικατάσταση διευθυντών σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα από υπηρεσίες του Οργανισμού –κάτι που είχε ζητήσει το Μέγαρο Μάξιμου. Επιπλέον, θεωρούν ότι η κίνηση αποβλέπει στο να ελεγχθεί πλήρως από τη ΝΔ ένας κομβικής σημασίας οργανισμός που διαχειρίζεται μεγάλα κονδύλια. Στη βάση αυτή εξάλλου αναπτύχθηκε χθες το βράδυ έντονη φημολογία ότι ο διάδοχος του κ. Κικίλια αναζητείται στον κύκλο αποτυχόντων πολιτευτών της ΝΔ από την Αττική που κινούνται και στον ευρύτερο κύκλο των σαμαρικών στελεχών.