Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε σήμερα Τρίτη ότι η πώληση αποθεμάτων κυπριακού χρυσού αν και περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της Λευκωσίας προς τους δανειστές της, δεν αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των όρων της δανειακής σύμβασης και προανήγγειλε χαλάρωση των μέτρων που επιβλήθηκαν στις τράπεζες μετά το Μνημόνιο και το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Η συμφωνία της Κύπρου να πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ είχε προκαλέσει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και τη μεγαλύτερη πτώση της τιμής πώλησης του πολύτιμουμετάλλου, εδώ και 30 χρόνια.

«Θα κάνουμε ότι πρέπει να γίνει για να εκπληρωθούν οι οικονομικοί στόχοι. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα ποσά που είμαστε υποχρεωμένοι για να αποφύγουμε ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής ή αναδιάρθρωσης» δήλωσε ο κύπριος υπουργός σε συνέντευξή του στο Reuters.

Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι η αξία της πώλησης των αποθεμάτων χρυσού είναι, ιδιαίτερα, μικρή σε σύγκριση με τα 23 δισ. ευρώ που απαιτεί η διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

«Η πώληση χρυσού βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά όχι στην κορυφή της» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιάδης.