«Το επενδυτικό κλίμα έχει αναστραφεί προς το καλύτερο και η χώρα έχει διανύσει τα τρία τέταρτα του δρόμου για να γίνει ανταγωνιστική ενώ έχει διανύσει και τα δύο τρίτα του δρόμου για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από το Ευγενίδειο Ιδρυμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε έρευνα του ΙΟΒΕ για την συμβολή της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας.

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «δεν προλαβαίνει να βλέπει ξένους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα απέφευγε μέχρι πρόσφατα να χρηματοδοτεί επενδύσεις στην Ελλάδα, από τον περασμένο Δεκέμβριο απέσυρε τις επιφυλάξεις της και ξανάρχισε τις χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στην συμβολή του ελληνικού εφοπλισμού στην σημερινή οικονομική κρίση είπε ότι η εθελούσια φορολογική συμβολή των ελλήνων εφοπλιστών υπολογίζεται στα 140 εκατ ετησίως.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ναυτιλίας Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου νηολόγησης πλοίων, με την απλοποίηση, την τυποποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης της εγκριτικής πράξης νηολόγησης.

Επίσης αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης για τη προσέλκυση σπουδαστών στις ΑΕΝ και τη δημιουργία μιας ευρείας δεξαμενής εκπαιδευμένων Ελλήνων ναυτικών, που θα ενισχύσουν τη ναυτιλία και παράλληλα θα διατηρήσουν την ελληνική ναυτική παράδοση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνων Εφοπλιστων Θεόδωρος Βενιάμης είπε ότι η δύναμη του ελληνικού εφοπλισμού –αντιπροσωπεύει το 43% του στόλου ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές –προσφέρει στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα στις διεθνείς της σχέσεις.

Αφού αναφέρθηκε ακόμη στην σημερινή δύσκολη συγκυρία όπου έχουν πέσει δραματικά τα ναύλα και έχει μειωθεί σημαντικά η αξία των πλοίων είπε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός πάντοτε συμπαρίσταται στην πατρίδα ενώ ζήτησε την συνεργασία πολιτείας και εφοπλισμού.

Τα σημαντικότερα ευρύματα της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι ότι ο ελληνόκτητος στόλος είναι παγκόσμια πρώτος σε χωρητικότητα ενώ σε αριθμό πλοίων δεύτερος με περίπου 3600 πλοία.

Το 2012 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που μπήκε στη χώρα ανήλθε στο 12,8 δις ευρω, οι έμμεσες θέσεις εργασίας που τροφοδοτούνται από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες ανέρχονται σε 180.000, ενώ η συμμετοχή της ναυτιλίας στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 6,4%