Στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας με σταθμούς μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, θα ταξιδέψουν οι θεατές της μουσικής παράστασης «Ποιος τη ζωή μου…» στο θέατρο Badminton.

Η νέα αυτή παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στις 10 Μαΐου παρουσιάζει την περίοδο από το 1922 έως σήμερα, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης.

Από τη σκηνή θα «περάσουν» μερικά από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα: Μικρασιατική Καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, Εξορίες, «άνοιξη της δεκαετίας του `60», δικτατορία, Μεταπολίτευση.

Ανάμεσα σε αυτά και οι συναντήσεις του Μίκη Θεοδωράκη με προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού, όπως οι Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιουργεί μια νέα πολιτιστική πρόταση, όχι μόνο καταγράφοντας τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά προτείνοντας διαρκώς, μέσα από το έργο και τους αγώνες του, νέες ιδέες και εκδοχές… Δημιουργεί μια νέα αντίληψη περί λαϊκότητας της τέχνης…» σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης όπου συνυπάρχουν το θέατρο, ο χορός, η μουσική, ο κινηματογράφος.

Περισσότερα από πενήντα τραγούδια του έλληνα μουσικοσυνθέτη, συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας: από του «Λιποτάκτες» στον «Επιτάφιο», από το «Αξιον Εστί» στην «Ρωμιοσύνη» και το «Canto General».

Συνοδοιπόροι στο σκηνικό αυτό ταξίδι είναι είκοσι οκτώ ηθοποιοί και χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και δώδεκα μουσικοί. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαϊδης.

Από τη Μακρόνησο στις πόλεις που έζησε…

Τον Ιούνιο θα δοθεί παράσταση στη Μακρόνησο, τόπο εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων.

Στην συνέχεια, θα μεταφερθεί στις πόλεις όπου έζησε ο μεγάλος έλληνας δημιουργός: Χίος, Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Πρέβεζα,, Σύρος, Αργοστόλι, Πύργος, Τρίπολη, Χανιά.

Την περίοδο 2013-2014, η παράσταση θα ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια μεγάλη περιοδεία.

* Θέατρο Badminton (Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, τηλ. 13855) από 10 έως 26Μαΐου (20.45). Εισιτήρια από 10 ευρώ.