Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση. Στόχος είναι να περιορίσει τη βαρύτητα του κριτηρίου των ετών προϋπηρεσίας στην τοποθέτηση τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών σε μια προσπάθεια να ανανεώσει το επιτελικό δυναμικό με νέους και με αυξημένα προσόντα υπαλλήλους.

Με το ισχύον σύστημα για να αναλάβει κάποιος θέση ευθύνης θα πρέπει να έχει φτάσει σε συγκεκριμένο βαθμό, γεγονός το οποίο ουσιαστικά συνεπάγεται προϋπηρεσία από 10 έως και 22 χρόνια ανάλογα με την εκπαιδευτική του κατηγορία (εάν είναι Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και εάν πρόκειται για διεκδίκηση γενικής διεύθυνσης, διεύθυνσης ή τμήματος.

Μετά το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό, οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται τη μείωση των απαιτούμενων ετών προϋπηρεσίας που αποκλείουν σημαντικό μέρος εξειδικευμένων και ικανών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο, η τροποποίηση αυτή μπορεί να γίνει με απλή υπουργική απόφαση και δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση τη σχετική πρωτοβουλία θα αναλάβει να υλοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού οριστικοποιηθεί ο χρόνος προϋπηρεσίας και το εάν θα απαιτείται για τις θέσεις ευθύνης.

Οι πρώτες σκέψεις για την αναγκαιότητα αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος ανέκυψαν με αφορμή τους νέους ελεγκτές που θα αναλάβουν να τρέξουν τα φορολογικά ζητήματα. Πρόκειται για υπαλλήλους με σημαντικά προσόντα, που όμως δεν μπορούν να αναλάβουν προϊστάμενοι.

Το στίγμα των αλλαγών προανήγγειλε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Εχουμε συμφωνήσει να μειώσουμε την απαιτούμενη προϋπηρεσία για προαγωγή. Η επετηρίδα δεν θα είναι το παν» ανέφερε.