Μετά την επανεκλογή του 88χρονου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας για μία δεύτερη θητεία που ολοκληρώνεται το 2020, η προσοχή των πολιτικών αναλυτών στη Ρώμη είναι στραμμένη τώρα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες από τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος πρόκειται να επιλέξει τον νέο εντολοδόχο Πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, αναμένεται να αναφερθεί λεπτομερώς στο πώς εννοεί τη δεύτερη αυτή θητεία του: πρώτον αν σκοπεύει να εξαντλήσει ολόκληρη την νέα επταετία του ή αν υπάρχει πιθανότητα να παραιτηθεί νωρίτερα, και δεύτερο να υποδείξει με σαφήνεια τις κύριες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.

Ετσι κι αλλιώς πάντως, οι αναλυτές κάνουν και πάλι αναφορά σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», όπως και σε «κυβέρνηση του προέδρου», λόγω του καθοριστικού ρόλου που είναι βέβαιο ότι θα παίξει ο Ναπολιτάνο στην όλη σύνθεσή της.

Ποια ονόματα ακούγονται

Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι αυτά του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού, 75χρονου καθηγητή Τζουλιάνο Αμάτο και του (μέχρι το Σάββατο) δεύτερου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), 47χρονου πρώην υπουργού -καθηγητή επίσης- Ενρίκο Λέτα που παραιτήθηκε τελικά ταυτόχρονα με τον πρώτο γραμματέα Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι, μία ημέρα μετά την παραίτηση και της προέδρου κόμματος Ρόζι Μπίντι.

Η υποψηφιότητα Αμάτο για την πρωθυπουργία, φέρεται να στηρίζεται από το ρεύμα των Δημοκρατικών που έχει ως σημείο αναφοράς του, τον 38χρονο ανανεωτή δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι.

Αντίθετα το κεντρώο κόμμα Επιλογή Πολιτών του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, θα προτιμούσε για την πρωθυπουργία τον Ενρίκο Λέτα. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να επιλεγεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ένα βασικό στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι: ο νυν γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας και στενότερος συνεργάτης του Καβαλιέρε, ο 43χρονος Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος ως υπουργός Δικαιοσύνης έφτιαξε τον περίφημο ομώνυμο νόμο που αποτέλεσε ασπίδα προστασίας για τον Μπερλουσκόνι στην εμπλοκή του με τούς δικαστές.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηρίξουν η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, και η μετριοπαθής κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι. Θα πρέπει όμως να εξακριβωθεί κατά πόσον το βαθιά διχασμένο Δημοκρατικό Κόμμα, είναι πράγματι διατεθειμένο να συγκυβερνήσει με τον Μπερλουσκόνι. Μια προοπτική στην οποία εναντιώνεται μεγάλο μέρος των προοδευτικών ψηφοφόρων.

Γκρίλο: πραξικόπημα η επανεκλογή

«Μικρό πονηρό πραξικόπημα», χαρακτήρισε ο Μπέπε Γκρίλο την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο Ναπολιτάνο ήταν «κουρασμένος και απογοητευμένος και τα κόμματα κατάφεραν να τον πείσουν να παρατείνει την θητεία του». Πρόσθεσε επίσης ότι η κεντροαριστερά δεν θέλησε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των ψηφοφόρων της, να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Στέφανο Ροντοτά, που ήταν η πρόταση του Κινήματός του.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Γκρίλο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των Πέντε Αστέρων, Βίτο Κρίμι και Ρομπέρτα Μολπάρντι, μίλησαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ψηφοφόρων τους, στην κεντρική πλατεία της Ρώμης, Πιάτσα Σάντι Απόστολι, όπου έκαναν σκληρή κριτική τους στην επανεκλογή του Ναπολιτάνο.