Επανάσταση στο δρομικό κίνημα χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές την πρωτοφανή συμμετοχή περίπου 12000 αθλητών και ελεύθερα αθλούμενων στον 8ο διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στους Αγώνες Δρόμου σε Δημόσια Οδό 10 χλμ. και 5χλμ. και τον Αγώνα Δρόμου 1.000 μ. για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Οι μαραθωνοδρόμοι έτρεξαν από την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τον Λευκό Πύργο, φορώντας βραχιόλι με το σύνθημα «Από τη Θεσσαλονίκη στη Βοστώνη» («Thessaloniki to Boston»), εκπέμποντας μήνυμα συμπαράστασης στα θύματα του μαραθωνίου της Βοστώνης.

Οι δρομείς των μικρότερων αποστάσεων φόρεσαν αυτοκόλλητο με το ερώτημα : «Γιατί»(Why).

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου πρόσφερε στον πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Σάντερς πλακέτα και πρότεινε την αδελφοποίηση των δύο μαραθώνιων.

Όσον αφορά τη διοργάνωση, η Θεσσαλονίκη θύμισε πόλη με παράδοση στις μαζικές αθλητικές διοργανώσεις.

Το κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα παρουσίαζε από νωρίς το πρωί εικόνα σταδίου με χιλιάδες ελεύθερα αθλούμενους να κατευθύνονται κυρίως προς τις δυτικές συνοικίες, όπου δόθηκε η εκκίνηση των δρόμων των 10 χλμ. και 5 χλμ.

Κατάμεστα ήταν τα λεωφορεία της αστικής συγκοινωνίας προς τα σημεία εκκίνησης και χρειάστηκε υπομονή για να περάσει το επόμενο με διαθέσιμο χώρο για τους δρομείς.

Η Θεσσαλονίκη διατήρησε την εικόνα σταδίου μέχρι αργά το απόγευμα. Μετά τον τερματισμό αθλητές και συνοδοί κατέκλυσαν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής του κέντρου και των γύρω περιοχών.

Το μεγάλο αθλητικό πάρτι δεν ολοκληρώθηκε στον Λευκό Πύργο, όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός.

Πάντως, γενικά η διοργάνωση πήρε καλό βαθμό. Βέβαια, για το μέλλον πρέπει να ληφθεί υπόψη η διάδοση της συνήθειας του τζόκινγκ, κάτι που φαίνεται καθημερινά στο βοηθητικό του Καυτανζογλείου, στην παραλιακή διαδρομή με τάπητα από ξύλο, στα γήπεδα των Αμπελοκήπων και Νεάπολης και στις διαδρομές του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου.

Στον Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» δεν έτρεξαν μόνον οι ντόπιοι. Σύλλογοι από τη Βόρεια Ελλάδα ταξίδεψαν με λεωφορεία, ενώ οργανωμένο ταξίδι έκαναν οι Σύλλογοι Δρομέων Υγείας από την Αθήνα και τον Πειραιά.

Στον μαραθώνιο τερμάτισε και ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Χιρόσι Τόντα. Καταγράφηκαν συνολικά συμμετοχές από 44 χώρες.

«Τα πρώτα μηνύματα αναφέρουν ότι όλοι πέρασαν καταπληκτικά. Όμως, εμείς ως διοργανωτές καταγράψαμε ατέλειες που δεν φάνηκαν. Θα προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε του χρόνου», είπε στα tanea.gr ο γενικός διευθυντής του Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος, Δρόσος Χριστόπουλος.

Η διοργάνωση εμπλουτίστηκε με ημερίδα σχετικά με δρομικά ζητήματα, εκθέσεις και περιβαλλοντικές δράσεις.

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη Running Team της Wind, επίσημης χορηγού της διοργάνωσης.

Χάρη σε πρωτοβουλία της εταιρείας συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 25.000 ευρώ και θα διατεθεί στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Μέλισσα.

«Όσον αφορά τις συμμετοχές ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Σε σύγκριση με την περυσινή διοργάνωση είχαμε υπερδιπλάσιο αριθμό, κάτι που μας δημιουργεί ευθύνες για το μέλλον», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης, Γιάννης Ποδιώτης.