Τι κοινό έχει η Μαντόνα με την Μπετ Μίντλερ; Με την πρώτη ματιά ίσως να μη βρείτε καμία ομοιότητα, αν όμως ψάξετε στο σαλόνι τους, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει από ένα κενό στους τοίχους. Διότι και η βασίλισσα της ποπ και η δημοφιλής κωμικός κατεβάζουν τα έργα τέχνης που έχουν και τα πουλούν. Οχι όμως επειδή έχουν ανάγκη από ρευστό λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά για να προσφέρουν τα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το έργο του σπουδαίου κυβιστή Φερνάρ Λεζέ «Οι τρεις γυναίκες στο κόκκινο τραπέζι» είναι εκείνο που αποφάσισε να αποχωριστεί η Μαντόνα ύστερα από 23 χρόνια που το είχε στην κατοχή της. Ο πίνακας που θα δημοπρατηθεί εκτιμάται ότι μπορεί να πωληθεί έως και 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνη τον είχε αγοράσει 2,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν σε ίδρυμα που ασχολείται με την εκπαίδευση κοριτσιών στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τώρα, η Μπετ Μίντλερ έστειλε στον οίκο Μπόναμς του Εδιμβούργου ένα έργο τέχνης που φιλοτεχνήθηκε το 1895 από τον Τζορτζ Χένρι υπό τον τίτλο «Σουρβιές». Η σουρβιά είναι ένα φυτό που στη σκωτσέζικη παράδοση είναι γνωστό ως «το δέντρο των ταξιδιωτών», καθώς θεωρούνταν ότι βοηθούσε τους διαβάτες να βρουν τον δρόμο τους. Συχνά όμως το συναντούσε κάποιος είτε δίπλα στις πόρτες των σπιτιών είτε σε πύλες κάστρων, καθώς πιστευόταν πως μπορούσε να προστατέψει τους ιδιοκτήτες από τις μάγισσες.

Τον συγκεκριμένο πίνακα η Μπετ Μίντλερ τον αγόρασε το 2001 προς 52.000 ευρώ και τώρα εκτιμάται πως η τιμή του στη δημοπρασία θα κυμανθεί μεταξύ 70.000 και 93.000 ευρώ. Αν και ο οίκος δημοπρασιών δεν διευκρίνισε για ποιον σκοπό θα δημοπρατηθεί ο πίνακας που πρόσφερε η ηθοποιός, εικάζεται πως θα διαθέσει τα χρήματα σε ίδρυμα της Νέας Υόρκης που δραστηριοποιείται γύρω από την προστασία δημόσιων χώρων της πόλης και υπέρ του οποίου η Μπετ Μίντλερ είχε διαθέσει τα χρήματα που εισέπραξε όταν πέρυσι έβγαλε στο σφυρί αρκετά κοσμήματά της μαζί με κάποια που είχε φορέσει ερμηνεύοντας διάφορους ρόλους.