Οι καμπάνες των εκκλησιών της Βαρσοβίας χτύπησαν και οι σειρήνες της πόλης ήχησαν χθες το πρωί ως φόρος τιμής για τα θύματα του εβραϊκού γκέτο που εξολοθρεύτηκαν από τους Γερμανούς κατά την εξέγερση του 1943.

Ηταν η πρώτη φορά που οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν για την επέτειο της εξέγερσης καθώς χθες συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα.

Μέχρι σήμερα οι σειρήνες ηχούσαν στην τελετή της εξέγερσης της Βαρσοβίας της 1ης Αυγούστου 1944, η οποία άρχισε από την πολωνική Αντίσταση και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες εξεγερμένους και σε 200.000 αμάχους.

Στις 19 Απριλίου 1943, εκατοντάδες Εβραίοι ξεσηκώθηκαν κατά των Ναζί προτιμώντας να πεθάνουν με τα όπλα στο χέρι παρά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η εξέγερσή τους κατεστάλη ύστερα από μάχες που κράτησαν έναν μήνα και η συνοικία ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς. «Ας προσευχηθούμε για τα θύματα της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας, ώστε ο ηρωισμός τους και ο πόνος τους να μην είναι μάταιοι, αλλά να οδηγήσουν σε συμφιλίωση μεταξύ των ανθρώπων, των λαών και των θρησκειών» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος της Βαρσοβίας Καζιμίρ Νιτς.