Κόβουμε τα εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες, τις κόβουμε στη μέση και με ένα στρογγυλό μαχαιράκι καθαρίζουμε το εσωτερικό τους από το χνούδι. Τις ρίχνουμε αμέσως σε ένα μπολ με νερό, χυμό λεμονιού και χοντρό αλάτι για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζουμε επίσης τα κοτσάνια και τα ρίχνουμε στο μπολ. Υστερα από λίγο στραγγίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και χυμό λεμονιού που βράζει –5 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις σκελίδες του σκόρδου και τα μανιτάρια. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς και όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμισθούν τα υγρά αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αρωματικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Στραγγίζουμε τις καρδιές της αγκινάρας, τις τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο πιρέξ και τις γεμίζουμε με το μείγμα μανιταριών.

Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό, προσθέτουμε το γιαούρτι, λίγο λάδι ακόμη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα απαλά. Καλύπτουμε τις αγκινάρες με το μείγμα γιαουρτιού και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς ώσπου να πάρει χρώμα το γιαούρτι και να κάνει κρούστα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με ροδέλες λεμονιού στο πλάι. Είναι ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό που μπορεί να μαγειρευτεί και με κατεψυγμένες αγκινάρες. Επίσης, προτού το βάλουμε στον φούρνο μπορούμε να ρίξουμε από πάνω λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο φρέσκο βούτυρο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

– 4 μεγάλες αγκινάρες

– 200 γρ. μανιτάρια φρέσκα

– 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

– 1 κρεμμύδι ξερό

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 2 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού

– 1 κ.τ.γ. ρίγανη

– 1 κ.τ.γ. ξερό βασιλικό

– ¼ φλιτζανιού λευκό κρασί

– ½ ματσάκι μαϊντανό

– Αλάτι, πιπέρι

– ½ κ.τ.γ. μπούκοβο (κόκκινο πιπέρι)

– 1½ φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού

– ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

– 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι άπαχο

– 1 αυγό

– 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

– 1 λεμόνι γιατο σερβίρισμα