Ο Κώστας Κτενάς μεταφέρει κάθε καλοκαίρι αρκετούς τουρίστες στην περιοχή με τα σκάφη του. Κάποιοι κολυμπούν σε παραλίες του Σκορπιού. Μια δυνατότητα που δόθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, αφού βάσει νομοθεσίας ακόμη και στα ιδιόκτητα νησιά ο αιγιαλός ανήκει στο κράτος. Ο πατέρας του Κώστα Κτενά ήταν εκείνος που μετέφερε το 1963 με το καΐκι του τον Ωνάση στον Σκορπιό, όταν ο εφοπλιστής ενδιαφερόταν για την αγορά του νησιού. Εκτοτε και για 45 χρόνια μετέφερε και το προσωπικό του Ωνάση εκεί.

«Εγώ και ο αδελφός μου δουλέψαμε και στη θαλαμηγό του τη δεκαετία του ’70 ως ναύτες. Ο Ωνάσης ήταν ο ευεργέτης της Λευκάδας. Επιασαν δουλειά στο νησί 320 άτομα το 1963. Πάντα πλήρωνε στην ώρα του και μπορούσε να σταθεί σε όλα τα επίπεδα. Τον θυμάμαι να κάθεται με τους εργάτες, να τρώει μαριδάκι από το τάπερ τους και μετά να πηγαίνει κοστουμαρισμένος σε συναντήσεις», λέει.

Με τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας της Αθηνάς Ωνάση, περιουσιακό στοιχείο της οποίας είναι και ο Σκορπιός, ο Κώστας Κτενάς φοβάται ότι θα χαθεί η ιστορία του νησιού. «Δεν είναι δυνατόν να πουλιέται σήμερα αυτή η ιστορία. Εμείς δεν θέλαμε ούτε Ρώσους ούτε Αραβες. Να μείνει στην Αθηνά, να διατηρήσει το όνομα θέλαμε. Ακόμη και αν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ο τόπος δεν γλιτώνει με δέκα παραπάνω μεροκάματα. Υπάρχει η ιστορία, υπάρχουν και κάποιες αρχές», λέει.