Την παραδοχή ότι το κράτος «δεν υπήρξε πάντοτε παρόν» έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που μετέβη χθες στη Μανωλάδα. Ο υπουργός έδωσε τέλος στις φήμες για συλλήψεις μεταναστών – θυμάτων δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «ουδένα από τα θύματα, ούτε κρατείται ούτε υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μου επιτρέπει ευθέως να σας δηλώσω ότι έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».

Παράλληλα, επισήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, διάταξη, η οποία επιτρέπει στην Αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο κ. Δένδιας συνοδευόμενος από τον αρχηγό και αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των ερευνών και στη συνέχεια μετέβη στον καταυλισμό στη Μανωλάδα. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τραυματίες μετανάστες στο Νοσοκομείο του Ρίου και ενημερώθηκε από τη διοίκηση και το ιατρικό προσωπικό.

ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ. Στη χορήγηση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στους εργάτες της Μανωλάδας που έπεσαν θύματα προσανατολίζεται, εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Χ. Αθανασίου. «Καταδεικνύουν την ανάγκη αφενός να αντιμετωπιστούν νοοτροπίες ρατσισμού, αφετέρου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία», επισημαίνει ο κ. Αθανασίου σχολιάζοντας τα απαράδεκτα –όπως τα χαρακτηρίζει –γεγονότα. «Η Ελλάδα του μέλλοντος χρειάζεται οργανωμένη, νόμιμη μετανάστευση που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών», σημειώνει.