Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τουλάχιστον δύο άνδρες οι οποίοι εμφανίζονται σε βίντεο που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας, λίγες στιγμές πριν σημειωθούν οι εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας της Βοστώνης και του FBI, οι Αρχές εξετάζουν χιλιάδες στιγμιότυπα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και απλοί πολίτες με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος, κανείς από τους εικονιζόμενους στα βίντεο δεν θεωρείται ύποπτος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη είχε μεταδοθεί από ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ ότι συνελήφθη ένας ύποπτος ο οποίος εκτιμάται ότι συμμετείχε στις φονικές βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας.

Το FBI, η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας της Βοστώνης διέψευσαν αμέσως αυτή την πληροφορία.

Το CNN, καθώς επίσης και άλλα ΜΜΕ, είχαν μεταδώσει ότι οι Αρχές αναγνώρισαν έναν «πιθανό ύποπτο» εξετάζοντας το υλικό που κατέγραψαν δύο κάμερες ασφαλείας λίγο πριν σημειωθεί η μία από τις δύο εκρήξεις.

Σύμφωνα με το CNN, στο βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να αφήνει μια μαύρη τσάντα στο σημείο όπου εξερράγη η δεύτερη βόμβα. Αργότερα, πληροφορίες έκαναν λόγο και για δεύτερο «πιθανό υποπτο».

Το βίντεο εξετάζεται από την Αστυνομία και το FBI σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν οι δύο άνδρες, τους οποίους οι αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζουν ως «μεγάλου ενδιαφέροντος».

Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ δήλωσε πως οι έρευνες προχωρούν και «κάθε ώρα» βρίσκονται πιο κοντά στην επίλυση της υπόθεσης, όμως έκανε έκκληση για υπομονή ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να κάνουν την δουλειά τους.

Οι εκρήξεις

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τις βόμβες που εξερράγησαν με διαφορά 12 δευτερολέπτων.

Η πρώτη βόμβα ήταν τοποθετημένη σε χύτρα ταχύτητας χωρητικότητας έξι λίτρων και η δεύτερη σε μεταλλικό σκεύος ή κουτί.

Ανάμεσα στα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο των εκρήξεων ήταν κομμάτια κάρτας κυκλώματος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση των μηχανισμών.

Το FBI δεν έχει επιβεβαιώσει αν χρησιμοποιήθηκε ή όχι χρονοδιακόπτης για τις βόμβες.

Προς το παρόν, δεν έχει καταστεί σαφές αν η διπλή επίθεση είναι ενέργεια εσωτερικής ή ξένης τρομοκρατίας ή μεμονωμένου ατόμου.

«Αν η εμπειρία σου και οι γνώσεις σου αφορούν την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, τότε (οι επιθέσεις) έχουν τα χαρακτηριστικά της Αλ Κάιντα ή κάποιας οργάνωσης της Μέσης Ανατολής. Αν η εμπειρία και οι γνώσεις σου αφορούν εσωτερικές οργανώσεις και επιθέσεις, τότε έχουν τα χαρακτηριστικά ενός εσωτερικού τρομοκράτη, όπως ο Ερικ Ράντολφ στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας το 1996» τόνισε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Τομ Φουέντες.

Η επίθεση της περασμένης Δευτέρας έφερε την Αστυνομία της Βοστώνης αντιμέτωπη με την «πλέον περίπλοκη σκηνή εγκλήματος στην ιστορία της» τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής Εντ Ντέιβις.

Οι Αρχές έχουν συλλέξει χιλιάδες αποδεικτικά στοιχεία και φωτογραφίες ή βίντεο. Απηύθυναν έκκληση στον κόσμο για βοήθεια. «Κάποιος γνωρίζει ποιος το έκανε. Η κοινότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην έρευνα», επισήμανε ο Ρικ Ντελοριέ, ειδικός πράκτορας στο γραφείο του FBI στην Βοστώνη.