Τα σωστικά συνεργεία ερευνούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ για επιζώντες στα ερείπια των σπιτιών που καταστράφηκαν από την ισχυρότατη έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων στη μικρή πόλη Ουέστ του Τέξας. «Ηταν σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα» δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος Τόμι Μούσκα. Από την έκρηξη έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι, 160 τραυματίσθηκαν και έχουν καταστραφεί δεκάδες κτίρια καθώς το εργοστάσιο βρισκόταν στο άκρο της πόλης. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η ισχύς της έκρηξης ήταν όμοια με αυτή ενός σεισμού 2,1 ρίχτερ.

Η αιτία της φωτιάς παραμένει άγνωστη. «Τίποτα μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι το δυστύχημα ήταν κάτι άλλο πέρα από μια τυχαία πυρκαγιά. Δεν αποκλείουμε όμως καμιά εκδοχή και τις εξετάζουμε όλες» δήλωσε ο σερίφης Ουίλιαμ Σουάντον καθώς οι ΗΠΑ έχουν συνταραχθεί από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα που βρέθηκε χθες στη Βοστώνη για να παραστεί σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων έκανε αναφορά στην έκρηξη στο Ουέστ και προσέφερε την υποστήριξη και την προσευχή του για τα θύματα στο Τέξας.

«ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ». «Η έκρηξη ήταν τεράστια, όπως συμβαίνει στο Ιράκ, όπως συνέβη στη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα το 1995» δήλωσε ο Ντ. Ουίλσον, εκπρόσωπος του τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Πολιτείας του Τέξας. Τέσσερις πυροσβέστες βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων από τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσπαθούσε να σβήσει την πυρκαγιά που ξέσπασε το εργοστάσιο West Fertilizer αρκετή ώρα πριν από την έκρηξη σε αυτήν την πόλη των 2.700 κατοίκων. Η φωτιά έκαιγε όλο το βράδυ καθώς λόγω της έκρηξης και των πολλών εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στο εργοστάσιο είχε δημιουργηθεί τοξικό νέφος και οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών απέδωσαν μόλις άρχισε να χαράζει.

Στο εργοστάσιο βρίσκονταν δεξαμενές με άνυδρη αμμωνία που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη. Στην αρχή εκφράστηκαν φόβοι για τα τοξικά αέρια που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι. Από την έκρηξη καταστράφηκαν δεκάδες κατοικίες. Ενα συγκρότημα 50 διαμερισμάτων διαλύθηκε ολοσχερώς και όπως περιέγραψε τοπικός αξιωματούχος έμεινε «σαν όρθιος σκελετός» όπου τα πάντα ήταν καμένα. «Η περιοχή μοιάζει με πολεμική ζώνη» δήλωσε ο σερίφης Σουάντον.

Εν μέσω όλης αυτής της καταστροφής ήταν δύσκολο να καταμετρηθούν οι νεκροί, οι Αρχές πάντως πιστεύουν ότι ο τελικός αριθμός δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Αντίθετα, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των τραυματιών καθώς τα σωστικά συνεργεία ερευνώντας από σπίτι σε σπίτι έβρισκαν έως το βράδυ και άλλους ανθρώπους που είχαν καταπλακωθεί από μπάζα. Σχεδόν η μισή πόλη, δηλαδή περίπου δέκα τετράγωνα, εκκενώθηκε. Σοβαρά κινδύνευσε ένα γηροκομείο και οι 122 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα πρώτα στο γήπεδο της πόλης όπου είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες και κατόπιν σε νοσοκομεία στο Ντάλας και στην κοντινή πόλη Ουέικο.

ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΟΥΕΪΚΟ. Το συμβάν ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις στους κατοίκους της περιοχής καθώς σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από την 20ή επέτειο από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο Ουέικο σε κτιριακό συγκρότημα όπου είχαν κλειστεί ο Ντέιβιντ Κορές και οι πιστοί του στη σέχτα Μπραντς Νταβίντιαν ενώ τους είχαν περικυκλώσει άνδρες του FBI. Τότε 82 μέλη της αίρεσης και τέσσερις ομοσπονδιακοί πράκτορες είχαν χάσει τη ζωή τους.

Το σπίτι διαλύθηκε

«Είδα ένα δυνατό φως, άκουσα έναν θόρυβο και νόμιζα ότι μας χτύπησε κεραυνός. Το ωστικό κύμα με πέταξε σε απόσταση τριών μέτρων και συνειδητοποίησα ότι είχε καταστραφεί η οροφή», περιγράφει ο Κέβιν Σμιθ