Ένα ελληνικό μνημείο – το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – είναι ένα από τα 14 που μπήκαν στη βραχεία λίστα για να ενταχθούν στον κατάλογο με τα ευρωπαϊκά μνημεία που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο κατάλογος αυτός αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της Europa Νοstra η οποία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να εντοπίσει και να θέσει υπό την προστασία της τα επτά μνημεία εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο.

Από ελληνικής πλευράς μέσω της Ελληνική Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προτάθηκε το κτήμα του Τατοΐου και ο Δίολκος της Κορίνθου.

Συνολικά οι προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη ξεπέρασαν τις 40 και εξ αυτών 14 προκρίθηκαν στη βραχεία λίστα.

Τα τελικά αποτελέσματα με τα επτά μνημεία που κινδυνεύουν περισσότερο θα ανακοινωθούν κατά το 50ο συνέδριο της Europa Nostra τον Ιούνιο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Αν το Τατόι καταφέρει να περάσει στην τελική επτάδα θα είναι μια σημαντική στιγμή καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει θωράκιση για το πρώην βασιλικό κτήμα που έχει πληγεί βαριά από τον χρόνο και την αδιαφορία και θα τεθεί υπό την προστασία της κορυφαίας οργάνωσης της Ευρώπης για την πολιτιστική κληρονομιά.