Με τον «Θάνατο του Δαντόν», την πρώτη της θεατρική παραγωγή, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μπίχνερ. Την τύχη τους σε σκηνές του εξωτερικού δοκιμάζουν και συμπαραγωγές της, ενώ το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει στο Μιλάνο και στη Χαϊδελβέργη με το μονόπρακτο «Αουστρας ή Η αγριάδα».

Εν καιρώ κρίσης οι σκηνές του εξωτερικού – ιδιαίτερα της Γερμανίας – εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ελληνική θεατρική δημιουργία. Ομαδες και ιδρύματα ανταποκρίνονται θετικά σε αυτό καθώς επιδιώκουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή φεστιβάλ ως «δημιουργική διέξοδο».

Η Στέγη ταξιδεύει σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία

«Η Στέγη συνεχίζει το έργο της για την προβολή και την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό, καθώς και την πολιτική εξωστρέφειας που πέτυχε με την περσινή της συνεργασία με το Théâtre de la Ville στο Παρίσι» σημειώνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

– Η παράσταση του έργου «Ο Θάνατος του Δαντόν», που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στη Στέγη το 2011, παρουσιάζεται σε ένα φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο γερμανό δραματουργό Μπίχνερ, στο Γκίσεν της Γερμανίας (29 Ιουνίου).

– Στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας παρουσιάζονται: η παράσταση εφηβικού θεάτρου «Στην οθόνη φως» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ως αναλόγιο (27 Απριλίου), η «Πόλη – Κράτος» του Θιάσου Κανιγκούντα (28 Απριλίου), η παράσταση «Τηλέμαχος – Should I Stay or Should I Go?» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη (30 Απριλίου).

– «Το διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή από την θεατρική ομάδα Pequod παρουσιάζεται στη Μασσαλία της Γαλλίας (17 Μαΐου).

– Η ομάδα Blitz συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε σκηνές του εξωτερικού, μετά τις συμμετοχές σε φεστιβάλ αλλά και το ανέβασμα του «Γαλαξία» της στο περίφημο βερολινέζικο θέατρο Σαουμπίνε με γερμανούς ηθοποιούς. Παρουσιάζει την παράσταση «Late Night» στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας (19, 20 Μαΐου) και στο Ανόβερο της Γερμανίας (26, 27 Ιουνίου).

Το «Αουστρας ή Η αγριάδα» ταξιδεύει από το Εθνικό Θεάτρο Ελλάδας, σε Μιλάνο και Χαϊδελβέργη

Το μονόπρακτο της Λένας Κιτσοπούλου «Αουστρας ή Η αγριάδα» – που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός και παρουσιάστηκε για δεύτερη χρονιά από το Εθνικό Θέατρο σε ενιαία παράσταση με την «Αόρατη Όλγα» υπό τον γενικό τίτλο «Ξένος» – ταξιδεύει στο Μιλάνο και στη Χαϊδελβέργη.

Το «Αουστρας ή Η αγριάδα» παρουσιάζεται αρχικά στο Πίκολο Θέατρο στο Μιλάνο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα», που διοργανώνει η πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece, στις 22 Απριλίου. Την ίδια περίοδο παρουσιάζεται η «Οδύσσεια» του Ρόμπερτ Γουίλσον στο ιστορικό θέατρο, όπου μεταφέρθηκε μετά τις παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας.

Στη συνέχεια το έργο «Αουστρας ή Η αγριάδα» ταξιδεύει στη Χαιδελβέργη στις 28 Απριλίου. Οπου η διοργάνωση Heidelberger Stückemarkt φιλοξενεί φέτος ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα, μια χώρα «σε αναταραχή». Ποιο είναι το αντίκτυπο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία; Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική θεατρική σκηνή; Είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν σύγχρονα ελληνικά έργα και παραστάσεις.

Στην παράσταση παίζουν οι Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής.