Η Ισπανία απήλλαξε σήμερα από τα καθήκοντά του τον πρόξενό της στη Βοστώνη με την αιτιολογία της «μη άσκησης των καθηκόντων του», διότι έκλεισε τα γραφεία της αποστολής την καθορισμένη ώρα, παρ’ όλο που είχε σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στην πόλη κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού Μαραθωνίου.

Ο πρόξενος Πάβλο Σάντσεθ-Τεράν «ενημερώθηκε πως απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του για μη τήρηση των προξενικών του καθηκόντων», ανακοίνωσε πηγή από το ισπανικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον τύπο της χώρας, η διοικητική αυτή τιμωρία κατέστη επιβεβλημένη διότι ο πρόξενος έσπευσε να κλείσει τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής στην κανονική ώρα, παρότι είχαν σημειωθεί οι τρεις φονικές εκρήξεις και στον Μαραθώνιο της Βοστώνης συμμετείχαν 90 Ισπανοί δρομείς.

Ερωτηθείς σχετικά από το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο Marca TV, ο ίδιος ο πρόξενος είχε υποστηρίξει πως τα γραφεία του ισπανικού προξενείου στη Βοστόνη έκλεισαν την κανονισμένη ώρα του, δύο ώρες μετά την έκρηξη των βομβών.

«Ήταν ώρα», υποστήριξε ο ίδιος, ενώ το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο επισημαίνει πως «στην ίδια συνέντευξή του, ο πρόξενος δεν έδωσε κανένα τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης που να έχει τεθεί στη διάθεση των Ισπανών, ή των οικογενειών τους και απλώς παρέπεμπε στις τηλεφωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων όσους προσέφευγαν σε αυτόν για πληροφορίες».