Ερωτηματικά για την τύχη, ή τουλάχιστον την επιτυχή οργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της σε ένα μήνα, προκαλούν δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Κώστα Τζαβάρα και οι αντιδράσεις προς αυτές των εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Το Σωματείο Εργαζομένων του υπό εκκαθάριση ΕΚΕΒΙ δηλώνει με ανακοίνωσή του ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου οι εργαζόμενοι παύουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την προετοιμασία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για την ενημέρωση της βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων Βιβλιονέτ, καθώς και για τις υπόλοιπες δράσεις του ΕΚΕΒΙ.

Ολα αυτά «μέχρις ότου το Υπουργείο παρουσιάσει ένα πειστικό σχήμα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, για την ολοκλήρωση των έργων ΕΣΠΑ της ΔΕΒΘ και της Φιλαναγνωσίας, καθώς και για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων» του προσωπικού».

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στον αέρα πριν από λίγους μήνες, όταν το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ που ήταν, έως τώρα, ο βασικός οργανωτικός της πυλώνας. Μετά από διαβεβαιώσεις του κ. Τζαβάρα για την μελλοντική απορρόφηση των εργαζομένων στις δομές του υπουργείου, οι εργαζόμενοι, που διέθεταν τη γνώση και την εμπειρία από τις προηγούμενες Διεθνείς Εκθέσεις, ανέλαβαν το κύριο οργανωτικό βάρος και της φετινής Εκθεσης παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πληρωμή τους από τα τέλη Μαρτίου και μετά.

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής Υπουργός, αντιδρώντας σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», είπε ότι στον κατάλογο των υπό κατάργηση φορέων, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα είναι και το ΕΚΕΒΙ, κάτι που εξηγεί και γιατί τα χρήματα που έχουν εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το ΕΚΕΒΙ δεν εκταμιεύονται.

Οσο για τους εργαζόμενους… είπε πως «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περισωθούν κάποιοι».

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την έκπληξή τους και διαπιστώνουν ότι ούτε τις αμοιβές τους πρόκειται να λάβουν, ούτε η απορρόφησή τους στις υπηρεσίες του Υπουργείου είναι, έστω και στο ελάχιστο, εξασφαλισμένη. Η συνέχεια κρίνεται αβέβαιη και οι κίνδυνοι διεθνούς δυσφήμισης της χώρας υπαρκτοί, καθώς τιμώμενη χώρα στη φετινή έκθεση είναι η Βρετανία που προσέρχεται με γνωστούς συγγραφείς της.