Δεκατέσσερα χρόνια μετά την άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων για την υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, 43 κατηγορούμενοι – επιχειρηματίες και χρηματιστές στην πλειονότητά τους – κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνει σοβαρά αδικήματα όπως απάτη ενώ στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό.

Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται δικαστικά από τότε που ανακρίτρια ήταν η πρώην δικαστική λειτουργός Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, οι χειρισμοί της οποίας την οδήγησαν πρώτη στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η εμπλοκή της μάλιστα στην υπόθεση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος είχε αποτέλεσμα την καταδίκη της και την παραμονή της στη φυλακή. Ωστόσο, οι δικογραφίες που αφορούσαν την υπόθεση του Χρηματιστηρίου δεν έμειναν στο αρχείο της Δικαιοσύνης. Η επανεξέταση ορισμένων εκ των φακέλων που χειριζόταν η πρώην ανακρίτρια από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση άνοιξε τον δρόμο προς το εδώλιο για τους 43 κατηγορουμένους. Σύμφωνα με την κατηγορία μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών.  Η χθεσινή διαδικασία που αναμένεται να είναι πολύμηνη άρχισε μετ’ εμποδίων. Μία εκ των κατηγορουμένων δεν είχε δικηγόρο και ως εκ τούτου, λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα των αδικημάτων, οι δικαστές προχώρησαν στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου υπεράσπισής της. Ετσι, προκειμένου να ενημερωθεί και ο νέος νομικός παραστάτης, η δίκη διεκόπη για τις 24 Απριλίου 2013, οπότε και θα αρχίσει επί της ουσίας η εκδίκαση της υπόθεσης.