Εγκρίθηκε σήμερα, Τρίτη, από την β΄επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), στο πλαίσιο της κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών, συνολικού ύψους 4,57 δισ. ευρώ.

Κατά την παρέμβασή του στη συνέλευση, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος, απηύθυνε πρόσκληση στους μετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση, λέγοντας ότι η διαδικασία της ανακεφαλαίοποίησης αποτελεί το «κλειδί» για την πορεία της τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος γενικότερα.

«Να λάβετε όλοι μέρος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είναι κλειδί όχι μόνο για την Alpha αλλά και για το σύνολο του κλάδου. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας», δήλωσε.

Τα στελέχη της τράπεζας εμφανίζονται σίγουροι ότι η Alpha θα καταφέρει να καλύψει το 10% της συμμετοχής στην ΑΜΚ από ιδιώτες και εκτιμούν ότι θα συγκεντρωθούν 550 εκατ. ευρώ.

Τα 457,1 θα προέλθουν από κοινές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους και τα υπόλοιπα 92,9 εκατ. ευρώ από νέες μετοχές επί των οποίων οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θα έχουν δικαιώματα προαίρεσης.

Σε κάθε warrant θα αντιστοιχεί μία κοινή μετοχή.

Στη συνέλευση παρέστησαν μέτοχοι που ελέγχουν το 29% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσει το ΔΣ ώστε να αποφασίσει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου. Ακολουθεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και μετά η περίοδος άσκησης μέσα στο Μάιο.

Οι μέτοχοι θα έχουν τις νέες μετοχές στην κατοχή τους μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσης των warrants.

Η γενική συνέλευση έδωσε και την έγκρισή της στο ενδεχόμενο reverse split, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε εύρος από 2/1 έως 10/1.