Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει προκαταβολικές πληρωμές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς την Κύπρο, έτσι ώστε τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί για την επομένη επταετία να καταβληθούν νωρίτερα, υποβοηθώντας την τραυματισμένη οικονομία της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Μπαρόζο επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα προσφέρει επίσης στη Λευκωσία υψηλότερες προκαταβολές και θα διερευνήσει το ενδεχόμενο αύξησης των κονδυλίων που έχουν ήδη αποφασιστεί για την Κύπρο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Η Κύπρος πρόκειται να λάβει ποσό ύψους 945 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της επομένης επταετίας από την ΕΕ με τη μορφή κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και ως απευθείας πληρωμές προς αγρότες για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

«Δεν αποκλείω να αναζητήσω επιπρόσθετη υποστήριξη από τις αρχές του προϋπολογισμού, παρά τις γνωστές δυσκολίες που σχετίζονται με τα ζητήματα αυτά, επί του παρόντος, στην ΕΕ», σημείωσε ο Μπαρόζο στην επιστολή του προς τον κύπριο Πρόεδρο.