Ιστορίες ανδρών και γυναικών από εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας οι οποίοι πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής, αφηγούνται τα εκθέματα της έκθεσης «Συναγωνιστής: Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» που φιλοξενείται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος από τις 16 Απριλίου.

Η έρευνα του ΕΜΕ η οποία διήρκεσε πέντε χρόνια, οδήγησε στη συγκέντρωση 24 προσωπικών ιστοριών ανθρώπων της εποχής εκείνης. Νέοι οι περισσότεροι, ξεσπιτωμένοι από τον διωγμό, συχνά μόνοι και ορφανεμένοι, υπηρέτησαν τον ένοπλο αγώνα με θάρρος.

«Η μνημόνευση και απόδοση τιμής στους εβραίους αγωνιστές είναι το κύριο μέλημα. Με την έκθεση αυτή το ΕΜΕ τιμά στο πρόσωπό τους όλους τους Έλληνες που πολέμησαν τον κατακτητή, με το όραμα της ελευθερίας και ενός καλύτερου κόσμου» σημειώνουν οι διοργανωτές της έκθεσης που πραγματοποιείται στo πλαίσιo προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Την πρώτη φορά που το ΕΜΕ ασχολήθηκε με το θέμα των Ελληνοεβραίων μαχητών της Αντίστασης, για την περιοδεύουσα έκθεσή του «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941 – 1944» (2001), ακούστηκε μέσα στον χώρο του μουσείου το παράπονο των ξεχασμένων πολεμιστών του βουνού, που ένιωθαν ότι η πατρίδα δεν τους τίμησε όπως έπρεπε και ότι δεν υπήρχε μουσείο αφιερωμένο στην Αντίσταση στην Ελλάδα.

«Τότε τέθηκαν τα ψήγματα μιας βαθιάς υποχρέωσης και ειλικρινούς επιθυμίας να τιμηθούν αυτοί που πολέμησαν και ακύρωσαν την πεποίθηση ότι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα σαν «πρόβατα επί σφαγή»» σχολιάζουν οι διοργανωτές.

Παρουσιάζονται λοιπόν για πρώτη φορά στο κοινό πλήθος φωτογραφιών, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμός και άλλο σχετικό υλικό.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος κι εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται στον χώρο.

* Εκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (Νίκης 39, τηλ. 210-3225.582) από 16 Απριλίου 2013 έως 25 Απριλίου 2014 (καθημερινά: 09.00 – 14.30, Κυριακή 10.00 -14.00, το Σάββατο το μουσείο είναι κλειστό).