Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσετις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους λαμβάνοντας μέτρα με στόχο να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να βελτιωθούν τα οικονομικά

μεγέθη. Προειδοποίησε δε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κινηθούν «πιο γρήγορα»προς την κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζοντας μεγάλες τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ ο Ντράγκι δεν απέκλεισε νέες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι μείωση επιτοκίων ή παροχή αυξημένης ρευστότητας στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Προειδοποίησε πάντως ότι τέτοιες παρεμβάσεις απλά βοηθούν την ευρωζώνη να κερδίσει χρόνο ώστε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν έχεισαν στόχο να διασώζει τράπεζες που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Κάλεσε δε την ΕΕ να δημιουργήσει το συντομότερο μια κοινή αρχή η οποία θα μπορεί «να διαλύει τράπεζες που έχουν αποτύχει», με στόχο να προστατεύονται από μεγάλες απώλειες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματική η ρίζα της κρίσης οι προσπάθειες (των κυβερνήσεων) πρέπει να διατηρηθούν και σε κάποιες χώρες να αυξηθούν», είπε. Ο Ντράγκι αναφερόταν στις διαρθρωτικές αλλαγές που οφείλουν, όπως ανέφερε, να υιοθετήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες ώστε να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους.

Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων η υιοθέτηση πιο ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με στόχο να μπορούν να απολύονται και να προσλαμβάνονται ευκολότερα εργαζόμενοι. Κύριος στόχος σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη η οποία στη συνέχεια θα επιφέρει αυξημένα φορολογικά έσοδα στις κυβερνήσεις για να μπορέσουν να μειώσουν τα χρέη τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο Ντράγκι στα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που έχουν λάβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί και η ΕΚΤ προς

παρόμοια κατεύθυνση, δεν άφησε να δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες αφού προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η FED θα ρίξει συνολικά στην αμερικανική οικονομία 2 τρις δολάρια και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ενισχύσει τη χώρα με περισσότερα από 1,4 τρις δολάρια. Η ΕΚΤ έχει βοηθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρέχοντάς

τους φθηνή χρηματοδότηση τριετούς διάρκειας που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 1 δις ευρώ.