Την ώρα που η Βόρεια Κορέα επιμένει στην τακτική των καθημερινών απειλών προς τη Νότια Κορέα και οι αναλυτές κάνουν λόγο για ενδεχόμενη μελλοντική πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή, ο νοτιοκορεάτης ράπερ (και διαδικτυακό φαινόμενο) Psy επανέρχεται στην παγκόσμια μουσική σκηνή με το νέο του σίνγκλ «Gentleman».

Ο μουσικός, γνωστός από τη διαδικτυακή επιτυχία του τραγουδιού «Gangnam style» με τις έντονες χορευτικές κινήσεις –που τον έκανε εν μια νυκτί παγκόσμιο σταρ με εκατομμύρια θαυμαστές –παρουσίασε για πρώτη φορά τα κομμάτια της τελευταίας του δουλειάς σε συναυλία που έδωσε στη Σεούλ.

Εκεί, παρά το παραλήρημα 50.000 θαυμαστών του, που έδωσαν το «παρών» για να ακούσουν πρώτοι τα νέα του τραγούδια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ένταση που επικρατεί ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, εκφράζοντας παράλληλα και τη δική του άποψη για όσα συμβαίνουν: «Είναι τραγωδία αυτό που ζούμε. Είμαστε οι μοναδικές χώρες στο κόσμο που είναι διαιρεμένες», σχολίασε ο καλλιτέχνης προσθέτοντας πως ελπίδα του είναι οι Νοτιοκορεάτες να απολαύσουν τη νέα του μουσική.

«Αλλωστε, η δουλειά μου είναι να κάνω τους ανθρώπους –ακόμα και τους Βορειοκορεάτες –να γελούν. Ευτυχώς το «Gangnam style», το «Gentleman», τα βίντεο που κυκλοφορούν, καθώς και οι χορογραφίες μου, θα τους διασκεδάσουν» δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Με περισσότερα από ενάμισι δισεκατομμύριο κλικ στο YouTube, γεγονός που κατατάσσει το «Gangnam style» πρώτο στη λίστα με τα πιο πολυπαιγμένα κομμάτια στο Διαδίκτυο, το βίντεο με τον εκκεντρικό χορό του Psy έγινε αντικείμενο σχολιασμού παγκοσμίως. Και όπως πολύ γρήγορα αποδείχθηκε, αφορμή και για χιλιάδες αντιγραφές. Ανάμεσα, μάλιστα, στις παρωδίες που γυρίστηκαν ανά τον κόσμο ξεχώρισε εκείνη από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, η οποία με το βίντεο – παρωδία θέλησε να ασκήσει κριτική στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουέν Χάι.

Η προετοιμασία της νέας του δουλειάς αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, τουλάχιστον περισσότερο από ό,τι υπολόγιζε, όπως λέει ο ίδιος ο Psy, τώρα που όλα τελείωσαν και βγήκε στον «αέρα».

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, η πίεση που ένιωθε για να ανταποκριθεί εξίσου καλά στο νέο του σινγκλ ήταν πολύ μεγάλη. Πάντως δηλώνει πως παρά το άγχος του προσπάθησε να είναι ο εαυτός του και να μείνει πιστός στις κορεατικές ρίζες του.

Αν και το σινγκλ του 36χρονου τραγουδιστή περιέχει αγγλικούς και κορεατικούς στίχους, ο τίτλος «Gentleman» είναι καθαρά αγγλικός. Ο ίδιος το αιτιολογεί λέγοντας πως είχε μόνο έναν σκοπό: να συμπεριλάβει λέξεις τις οποίες μπορούν εύκολα να τραγουδήσουν άνθρωποι από κάθε χώρα του πλανήτη.

Οι επικριτές του Psy, οι οποίοι τον θεωρούν «τραγουδιστή της μιας βραδιάς», είναι πολλοί. Την άποψή τους μάλιστα μοιράζονται και πολλοί από τους θαυμαστές του.

Ο ίδιος όμως δεν πτοείται. Θεωρεί ακόμα και τα αρνητικά σχόλια μέρος του παιχνιδιού της δημοσιότητας. «Το εάν ένα ή πολλά από τα τραγούδια μου γίνουν επιτυχία, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Εγώ άλλωστε κάνω αυτή τη δουλειά δώδεκα χρόνια», διευκρίνισε. Και έδωσε υπόσχεση στο κοινό του πως θα κάνει «γνωστά παγκοσμίως ακόμα περισσότερα κορεατικά τραγούδια και χορευτικές κινήσεις».