Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κηδεία της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς αναμένονται επίσημοι καλεσμένοι από όλο τον κόσμο και με τον φόβο διαδηλώσεων από όσους δεν ξεχνούν τη βαριά κληρονομιά που άφησε στη χώρα η νεοφιλελεύθερη πολιτική της τα εντεκάμισι χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία.

Οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την κληρονομιά που έχει αφήσει πίσω της «η πιο διχαστική πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας», σύμφωνα με την άποψη της εφημερίδας «Γκάρντιαν», και οι αξιολογήσεις της παρουσίας της στην Ντάουνινγκ Στριτ κυριαρχούν σε όλα τα μέσα. Το Ηνωμένο Βασίλειο όμως δεν θα ήταν αυτό που ξέρουμε εάν μαζί με τα σοβαρά για τον Πόλεμο των Φόκλαντ, την υψηλή ανεργία και την κόντρα με τα συνδικάτα, και ιδιαίτερα με τους ανθρακωρύχους, δεν δημιουργούσε και άλλα θέματα που αφορούν τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Ακόμα και το BBC βρέθηκε σε δύσκολη θέση με το τραγούδι του 1937 «Ντινγκ! Ντονγκ! Η μάγισσα πέθανε» από την ταινία «Ο μάγος του Οζ», το οποίο ανέβηκε μέσα σε λίγες ημέρες στον τοπ-10 των βρετανικών τσαρτ. Τελικά αποφάσισε να το εντάξει στο πρόγραμμά του προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Οι ανθρακωρύχοι. Την ώρα που η βρετανική τηλεόραση φιλοξενεί ρεπορτάζ για πόλεις όπως το Γκράιμθορπ στη Βόρεια Αγγλία που φιλοξενούσε πολλά ανθρακωρυχεία τα οποία έκλεισαν μετά τη σκληρή κόντρα της Θάτσερ με τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων, με αποτέλεσμα να ερημωθεί όλη η περιοχή, και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ χαρακτήρισε την ισχυρογνωμοσύνη της πρώην πρωθυπουργού ως «ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ενοποίηση της Ευρώπης», δεν λείπουν και οι κινήσεις των θαυμαστών της.

Γάλλοι πολιτικοί προτείνουν να δοθεί σε μια λεωφόρο του Παρισιού το όνομα της Μάργκαρετ Θάτσερ. Το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του επόμενου μήνα, καθώς στη γαλλική πρωτεύουσα και μάλιστα στο κέντρο, μεταξύ του Μεγάρου των Ηλυσίων και του Σηκουάνα, υπάρχει ήδη η λεωφόρος Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Δεν λείπουν και οι διαφωνίες, καθώς οι αριστεροί αντιπροτείνουν να δοθεί σε δρόμο ή πλατεία το όνομα του Μπόμπι Σαντς, του φυλακισμένου στελέχους του ΙRΑ που πέθανε το 1981 στη διάρκεια απεργίας πείνας. Απ’ ό,τι φαίνεται η Μάργκαρετ Θάτσερ θα συνεχίσει να διχάζει και μετά την κηδεία της.

Φέρνει γούρι

στη Λότους

Ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ, λένε οι μπουκμέικερ, δείχνει ότι στο κινεζικό Γκραν Πρι της Κυριακής θα νικήσει η Λότους. Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, τους τέσσερις τελευταίους θανάτους πρώην πρωθυπουργών της Βρετανίας ακολούθησαν αμέσως νίκες της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη Φόρμουλα 1. Μετά τον θάνατο του Εντουαρντ Χιθ στις 17 Ιουλίου 2005, ο Αλόνσο κέρδισε με Ρενό, δηλαδή την ομάδα που τώρα είναι η Λότους, το ίδιο είχε συμβεί μετά τον θάνατο του Κάλαχαν τον Μάρτιο του 2005, το ίδιο συνέβη και άλλες δύο φορές πρωτύτερα. Η νίκη του Ράικονεν παίζεται 7 προς 1.