Αμεση αλλαγή ατζέντας στο εσωτερικό επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναζητεί «plan b» για τη διαχείριση της τρόικας, αναγνωρίζοντας ότι το παρατεταμένο μπρα ντε φερ με τους δανειστές καθηλώνει την κυβέρνηση.

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ αναμένεται να κλείσει στις αρχές της εβδομάδας και, όπως αναφέρουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, η τελική συμφωνία επιτυγχάνεται μέσα από συμβιβασμούς και από την πλευρά της τρόικας. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στον επόμενο έλεγχο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τον προσεχή Ιούνιο, δεν μπορεί η κυβέρνηση να εγκλωβιστεί εκ νέου σε έναν ατέρμονα κύκλο διαβουλεύσεων που προκαλεί προστριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό και ενεργοποιεί αρνητικά τα ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Το μήνυμα απευθύνεται τόσο στους εκπροσώπους της τρόικας όσο και στους υπουργούς, που καλούνται να προετοιμαστούν εγκαίρως ώστε να κλείσουν χωρίς καθυστερήσεις οι εκκρεμότητες στο επόμενο ραντεβού με τους δανειστές.

Η νέα συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι διαχειρίσιμη και δεν θα προκαλέσει κραδασμούς. Η μείωση προσωπικού στο Δημόσιο με αφετηρία την απόλυση περίπου 2.000 επιόρκων προεξοφλείται ότι συναντά την αποδοχή της κοινής γνώμης, ενώ οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και εισφορές καθώς και τα μέτρα στήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ακόμη και αν αφήσουν ακάλυπτες αρκετές περιπτώσεις, παρέχουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να διαμορφώσει νέα ατζέντα κοινωνικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο κεντρικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, είναι να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι στην αλλαγή του κλίματος θα συμβάλει καθοριστικά και το πρώτο μεγάλο στοίχημα των ιδιωτικοποιήσεων, που αναμένουν να κερδηθεί εντός του Απριλίου με την πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ. Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν ότι με φόντο τη διπλή ιδιωτικοποίηση θα κορυφωθεί και η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, τονίζουν όμως ότι τα πλήγματα για την εικόνα της χώρας θα είναι σοβαρά εάν το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων βρεθεί εκτός τροχιάς. Σε αυτό το σκηνικό, ο κ. Σαμαράς φέρεται ότι προχωρεί σε επανασχεδιασμό της κυβερνητικής πορείας που περνά:

n ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ. Πρώτον, μέσα από τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν αποκλείουν στην προσεχή συνάντηση των τριών αρχηγών να εξεταστεί το ενδεχόμενο επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Αν και το κλίμα για τον κ. Μανιτάκη παραμένει βαρύ, ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να βάλει σε δοκιμασία τη συνοχή της κυβερνητικής συνεργασίας. Το μήνυμα είναι ότι μια αλλαγή θα εξεταστεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού. Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ στηρίζει απόλυτα τον κ. Μανιτάκη, ενώ στοχεύει υπουργούς, κυρίως της ΝΔ, ότι υπονομεύουν την προσπάθειά του.

n ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Δεύτερον, μέσα από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού πριν από την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπουργών από τον Πρωθυπουργό. Στη βάση αυτή, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών λίγο προ ή αμέσως μετά το Πάσχα.

n ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τρίτον, μέσα από τον επανακαθορισμό των σχέσεων με το Βερολίνο. Στο κυβερνητικό επιτελείο πληθαίνουν οι φωνές όσων θεωρούν ότι οι κάλπες του προσεχούς φθινόπωρου δεν πρόκειται να μεταβάλουν τη στάση της Γερμανίας. Αντιθέτως, κρίνουν ότι η επανεκλογή Μέρκελ θα οδηγήσει σε ακόμη σκληρότερη αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προβλημάτων. Οπως προκύπτει και από την ανάδειξη του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δημιουργήσει αναχώματα. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ο ευρωπαϊκός Νότος αδυνατεί να συμπήξει κοινό μέτωπο, κυρίως λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Δημόσια έργα κατά της ανεργίας

Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στην επανεκκίνηση των δημοσίων έργων και για τα πρώτα δείγματα ανάσχεσης της ανεργίας. «Για την κοινωνία, η μείωση της ανεργίας θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πειστήριο ότι η χώρα έκανε στροφή…» σημειώνει κεντρικό στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου