Μετεξεταστέα μένει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την παιδική ευημερία, σύμφωνα με την έκθεση για την «Παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες», που παρουσίασε χθες το Γραφείο Ερευνών της UNICEF. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 25η θέση σε σύνολο 29 ανεπτυγμένων χωρών στον αντίστοιχο συγκεντρωτικό πίνακα κατάταξης. Αντίθετα, οι συνθήκες ζωής για τα παιδιά είναι όπως δείχνουν τα στοιχεία ιδανικές στην Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες – Νορβηγία, Ισλανδία, Φινλανδία και Σουηδία. Οχι όμως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βρίσκονται μια θέση πίσω από την Ελλάδα.

Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο στηριζόμενη σε πέντε παραμέτρους – υλική ευημερία, υγεία και ασφάλεια, εκπαίδευση, συμπεριφορές και  κίνδυνοι, στέγαση και περιβάλλον. Στις τέσσερις από τις πέντε αυτές παραμέτρους, τα Ελληνόπουλα έδωσαν στη χώρα μας κόκκινη κάρτα. Είναι ενδεικτικό πως σε ό, τι αφορά την εκπαίδευση οι μελλοντικοί πολίτες μας δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι, κατατάσσοντας τη χώρα στην προτελευταία θέση, πριν από τη Ρουμανία. Ενώ για τις παραμέτρους συμπεριφορές και κίνδυνοι, στέγαση και περιβάλλον, η χώρα μας κατέλαβε την 25η θέση.

Είναι εντυπωσιακό, από την άλλη, πως όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ικανοποίησή τους από την ποιότητα ζωής, ανέβασαν την Ελλάδα στην 5η θέση και 9 στα 10 παιδιά τη βαθμολόγησαν με 6 και πάνω (κλίμακα από 1 έως 10).

 Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση στον δείκτη της σχετικής παιδικής φτώχειας (διαβίωση παιδιών σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 50% του μέσου εθνικού εισοδήματος).