Αυτόν τον σταυρό ποιος θα τον σηκώσει; Ποιον σταυρό; Αυτόν που κάρφωσε ονομαστός εικαστικός μας στη Σπιναλόγκα το καλοκαίρι σε περίοπτη θέση του νησιού.

Η έκθεση τέλειωσε τον Οκτώβριο, ο καλλιτέχνης πήρε τα έργα του πίσω, όμως τον σταυρό –μια μεταλλική κατασκευή από σίδερο και καθρέφτη που κινδύνευε να πέσει –τον άφησε πίσω.

Αν θέλετε κρατήστε το αλλά στηρίξτε το φέρεται να είπε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ο καλλιτέχνης. Διαφορετικά, καταστρέψτε το.

Οι αρμόδιοι έσπευσαν να αποκαθηλώσουν το έργο γιατί ανταγωνιζόταν, καθώς έλεγαν, λόγω μεγέθους το ίδιο το νησί. Και για λόγους ασφαλείας.

Ομως δεν μπορούν να τον αφήσουν εκεί τον σταυρό. Αλλωστε αρχίζει και η τουριστική περίοδος. Ομως δεν μπαίνουν και στον κόπο ή στα έξοδα να τον καταστρέψουν. Ζητούν λοιπόν, και με γνωμοδότηση των «σοφών» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, από τον εικαστικό να μαζέψει ό,τι απέμεινε από την έκθεσή του.

Αλήθεια, όταν σου παραχωρούν έναν χώρο, κάνεις την έκθεσή σου για τέσσερις μήνες και φεύγοντας αφήνεις εν είδει «δωρεάς» ό,τι δεν θες να κρατήσεις; Είναι ευγενικό; Πάντως δεν είναι οικολογικό. Τι μας έμαθε τόσα χρόνια ο πελεκάνος της τηλεοπτικής διαφήμισης; «Οχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές»! Και σε νησιά. Και σε νησιά.