Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η προώθηση των ρατσιστικών απόψεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στον Σκάι, προχθές το βράδυ. Υιοθετώντας τις θέσεις της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας βουλευτές της Χρυσής Αυγής έφτασαν να υποστηρίξουν τη στέρηση της δυνατότητας αναπαραγωγής σε ψυχικά ασθενείς και την απαγόρευση μεικτών γάμων Ελλήνων και αλλοδαπών: σχεδόν για μία ώρα τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, εξέθεσαν ακραίες και ρατσιστικές απόψεις, με τον Γ. Τράγκα να τις προσπερνά με αστεϊσμούς, πρακτικά χωρίς αντίλογο…

«Τους κάλεσα γιατί είναι οι σταρ της εβδομάδος», ανέφερε ο παρουσιαστής σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί, προλογίζοντας τις τοποθετήσεις των καλεσμένων του. «Με χωρίζει άβυσσος από πλευράς θέσεων», συμπλήρωσε, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποτε γίνονται πρωταγωνιστές της επικαιρότητος δεν πρέπει να τους καλώ για να καταθέτουν τις απόψεις τους».

Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής ήταν προσκεκλημένοι σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και εξέφρασαν τις ρατσιστικές απόψεις τους χωρίς αντίλογο κατακρίθηκε από τηλεθεατές, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Με ένα ολιγόλογο σχόλιο καταδίκασε την προχτεσινή εκπομπή το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι η εν λόγω εκπομπή «αποτελεί πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, αλλά και ως προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία».

Ως «πράξη ουσιαστικού εγκωμιασμού της ναζιστικής βίας» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ την εκπομπή. «Ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι έκανε την επιλογή να μεταδώσει εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής και των πρακτικών της, με εμψυχωτή τον Γιώργο Τράγκα. Δεν επρόκειτο για εκπομπή πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, αλλά για τηλεοπτικό »στήσιμο» σε βάρος της δημοκρατικής νομιμότητας», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Δεκάδες ήταν τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στο twitter την ώρα της εκπομπής: «Η δημοκρατία αυτοκτονεί σε ζωντανή μετάδοση». Στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Ο απόλυτος διασυρμός του αντιμνημονίου, για να ξέρετε πού οδηγεί όλη αυτή η ανοησία τελικά. Ο Τράγκας υπερασπιστής και διαφημιστής της ΧΑ».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Πάσχος Μανδραβέλης έγραψε στο facebook ότι «είναι ντροπή για τον Σκάι, για την τηλεόραση και τη δημοσιογραφία αυτό που έκανε ο Τράγκας» και συμπλήρωσε ότι φοβάται μήπως στο μέλλον ο παρουσιαστής εμφανιστεί ως υποψήφιος της Χρυσής Αυγής. «Αυτός θα προσφέρει ψήφους κι εκείνοι βουλευτική ασυλία», συμπλήρωσε ο Μανδραβέλης.

Στην ανάρτησή του στο facebook ο Μανδραβέλης ανέφερε μεταξύ άλλων για τον Τράγκα: «Δεν χαρακτηρίστηκε από κορυφαίο αντιμνημονιακό της Αριστεράς »αντικειμενικός δημοσιογράφος»; Ή είναι αντικειμενικός μόνο όταν αποκαλεί τον Κασιδιάρη »δημοκράτη»; Ουδείς κατανοεί ότι αυτά τα δύο είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος;».

Ακολούθησε ανακοίνωση των εργαζομένων της «Καθημερινής», η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο με τον Σκάι. «Αποδοκιμάζουμε έντονα την εκπομπή του Γιώργου Τράγκα, στην οποία είχαν προσκληθεί τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Δεν μας αφορούν ούτε οι λόγοι ούτε τα κίνητρα που ο εν λόγω »συνάδελφος» αποφάσισε να δώσει βήμα, και μάλιστα χωρίς αντίλογο, σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να εκθέσουν τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μάς χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε», ανέφεραν οι δημοσιογράφοι στο κείμενό τους.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος δήλωσε στην εκπομπή του Τράγκα ότι «αν υπάρχει κάποιος άρρωστος δεν πρέπει να αναμειχθεί με άλλους υγιείς» και τόνισε ότι στις προθέσεις της οργάνωσης είναι να απαγορευτεί – και διά νόμου – η δυνατότητα αναπαραγωγής σε ψυχικά ασθενείς. Χαρακτήρισε μάλιστα την τοποθέτησή του «ανθρωπιστική», «αυτονόητη» και «τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε (σ.σ.: οι χρυσαυγίτες) τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα».

Στον ίδιο άξονα κινούνταν το 1935 οι Νόμοι της Νυρεμβέργης που είχαν σκοπό τη «συντήρηση της καθαρότητας του γερμανικού αίματος». Βάσει αυτών οι ναζιστές απαγόρευσαν τους γάμους μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων. Οι Εβραίοι δεν καθορίζονταν τότε από το θρήσκευμά τους αλλά από την καταγωγή.