Αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων προς το τέλος του καλοκαιριού προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου αποφάσισε να συγκροτήσει μία ακόμα επιτροπή ώστε οι εισηγήσεις αλλαγών στις τιμές ακινήτων που αναγνωρίζει η Εφορία να είναι έτοιμες στις αρχές Ιουλίου.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα φέρουν τα πάνω –κάτω σε σειρά φόρων και τελών, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν και τη βάση υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το λεγόμενο χαράτσι από το 2014. Αμφίβολο είναι αν η αναπροσαρμογή τους θα επηρεάσει το κουρεμένο χαράτσι του 2013, η είσπραξη του οποίου αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα, και συγκεκριμένα μετά τον Μάιο, οπότε ολοκληρώνεται η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012.

Σήμερα, μετά τη βουτιά της αγοράς ακινήτων, οι αντικειμενικές αξίες έχουν φτάσει σε αρκετές περιοχές να είναι υψηλότερες ακόμη και κατά 145% σε σχέση με τις αγοραίες, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι στις περιπτώσεις αυτές να επιβαρύνονται με υψηλότερους φόρους.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν συλλέξει «ΤΑ ΝΕΑ» από συμβολαιογραφικά γραφεία, στον Νέο Κόσμο δώμα 23 τ.μ. με αντικειμενική αξία 23.500 ευρώ πουλήθηκε 12.000 ευρώ. Ο αγοραστής πλήρωσε φόρο μεταβίβασης 2.010 ευρώ, αλλά αν η αντικειμενική είχε εξομοιωθεί με την εμπορική θα πλήρωνε μόνο 990 ευρώ. Στους Αμπελοκήπους διαμέρισμα 47,1 τ.μ. 4ου ορόφου, με αντικειμενική αξία 50.000 ευρώ, πουλήθηκε 30.000 ευρώ. Προέκυψε φόρος 4.740 ευρώ, αντί για 2.680 ευρώ αν οι τιμές είχαν εξομοιωθεί. Αντίστοιχα και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μεζονέτα 220 τ.μ., με αντικειμενική αξία 260.000 ευρώ, πουλήθηκε 180.000 ευρώ. Ο αγοραστής πλήρωσε φόρο 26.370 ευρώ έναντι 18.130 ευρώ αν η αντικειμενική είχε πέσει στα επίπεδα της εμπορικής.

Η εξομοίωση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών υπαγορεύεται από το Μνημόνιο και για τον λόγο αυτόν στα τέλη του 2012 στο υπουργείο Οικονομικών είχε συγκροτηθεί ειδική επιτροπή η οποία θα έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε, παρέδωσε το πόρισμα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Και αυτό γιατί η επιτροπή εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων, με πληροφορίες οι οποίες θα αντλούνται από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα, ώστε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές σχεδόν να ταυτιστούν.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση συγκρότησης της νέας επιτροπής, «μέχρι τη δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων και την καταγραφή σε αυτήν ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα», η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα πρέπει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προσαρμόζοντας τις τιμές του 2005 στα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις τιμών ακινήτων για το 2012.