Προς συμβιβασμό για το άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων δέκα Κυριακές τον χρόνο οδεύει το υπουργείο Ανάπτυξης, εγκαταλείποντας την αρχική του θέση που ήταν η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων με καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Μάλιστα, η στροφή αυτή του υπουργείου φαίνεται ότι έχει και τις ευλογίες της τρόικας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που γίνονται οι εκπρόσωποι της τρόικας έβαλαν βέτο στη διαφορετική μεταχείριση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, η θέση της τρόικας είναι ότι θα πρέπει να προωθηθεί το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθουςσυνολικά 10 Κυριακές τον χρόνο, ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Η θέση αυτή μάλιστα ευνοεί και τους μικρομεσαίους εμπόρους που αντιδρούν στο άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων 52 Κυριακές τον χρόνο. Ωστόσο, στις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, στη συζήτηση που φαίνεται ότι έχει ανοίξει για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο αγορανομικό κώδικα,ο οποίος μάλιστα έχει καθυστερήσει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να δέχεται πιέσεις από την τρόικα να προχωρήσει και σε αλλαγές στις διατάξεις που προωθεί για τις εκπτώσεις και τις πρoσφορές.

Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητεί την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετο το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προτείνει εκπτώσεις 4 φορές τον χρόνο (από Ιανουάριο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από Ιούλιο μέχρι το τέλος του Αυγούστου καθώς και ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους τον Μάιο και τον Νοέμβριο) και προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων για χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τις δέκα συνεχόμενες ημέρες. Στο σκεπτικό της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η απελευθέρωση των εκπτώσεων θα οδηγούσε σε μειώσεις στις τιμές των προϊόντων λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού.

Πάντως, κύκλοι της αγοράς υποστήριζαν χθες ότι πρόκειται για αναδίπλωση της κυβέρνησης η οποία μέχρι πριν από έναν μήνα ήταν κάθετη στο θέμα της απελευθέρωσης της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας μάλιστα εκείνους που αντιδρούσαν ως αναχρονιστικούς. Ωστόσο, για το θέμα τις απελευθέρωσης των εκπτώσεων και των προσφορών τόνιζαν ότι αυτό θα ήταν ένα πριμ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο μόνο προσωρινό όφελος θα φέρει για τον καταναλωτή, αφού οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να αντέξουν στον ανταγωνισμό.