Προσπάθεια ώστε να διατηρήσει η Eurobank τον ιδιωτικό χαρακτήρα της κάνει η διοίκηση της τράπεζας απευθυνόμενη σε κάθε δυνατή πηγή άντλησης κεφαλαίων, ακόμη και στο προσωπικό της.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν κεφάλαια περίπου 450 εκατ. ευρώ, με τα οποία η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι θα καλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή 10% στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ώστε να αποτραπεί με αυτόν τον τρόπο η πλήρης κρατικοποίησή της.

Μάλιστα οι σχετικές πληροφορίες που έγιναν γνωστές χθες αποτέλεσαν αφορμή για την ανάκαμψη που σημείωσε η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο, μετά την αρχική μεγάλη πτώση της.

«ΔΥΣΚΟΛΗ». Η προσπάθεια είναι δύσκολη και τα ίδια τα στελέχη της διοίκησης της τράπεζας που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αναγνώριζαν χθες ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι λίγες. Και αυτό γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος και τα κεφάλαια –βεβαίως –δυσεύρετα.

Παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια θα γίνει και μάλιστα θα επιχειρηθεί να προσλάβει και χαρακτήρα… «λαϊκού καπιταλισμού», όπως λένε χαριτολογώντας στην τράπεζα, αφού στην άντληση κεφαλαίων θα κληθούν να συμμετάσχουν ακόμη και οι εργαζόμενοι παραχωρώντας έναν ή δύο μισθούς τους. Η συμμετοχή τους θα είναι, βεβαίως, εθελοντική.

Σήμερα συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια της Eurobank και της Εθνικής, προκειμένου να αποφασίσουν τη σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους.

Η Γενική Συνέλευση της Eurobank θα γίνει στις 30 Απριλίου. Σε αυτήν θα αποφασιστούν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της και το χρονοδιάγραμμά της. Η αύξηση τοποθετείται τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας.

Η τράπεζα έχει επομένως ένα διάστημα είκοσι μόλις ημερών ώς τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης για να πετύχει τον στόχο της. «Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια. Θα δώσουμε κάθε μάχη, εσωτερική, εξωτερική, διαχειριστική», αναφέρουν στελέχη της.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η διοίκηση της τράπεζας, περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τα απαιτούμενα κεφάλαια θα καλυφθούν με ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές (τα λεγόμενα CoCos )

Αν δεν πετύχει το σχέδιο της διοίκησης της Eurobank –κάτι που η ίδια αναγνωρίζει ότι είναι το πιο πιθανό –τις μετοχές θα πάρει εξ ολοκλήρου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτή την περίπτωση τα στελέχη της τράπεζας αναφέρουν ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή της ώστε να πωληθεί στη συνέχεια το ταχύτερο δυνατόν, αφού ο στόχος δεν είναι η κρατικοποίησή της αλλά η επαναφορά της σε ιδιωτικά χέρια.

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΟΛΟΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την τράπεζα προδιαγράφεται ρόλος τέταρτου πόλου στο τραπεζικό σύστημα, με την απορρόφηση εκ μέρους της του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η απορρόφηση των «ορφανών» τραπεζών, κυρίως του Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, χρησιμοποιήθηκε, άλλωστε, από την τρόικα ως ένα από τα επιχειρήματα για τη διάλυση του γάμου της Eurobank με την Εθνική, καθώς υποστηρίχθηκε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να ενταχθούν και αυτές στον ήδη πολύ ισχυρό τραπεζικό πυλώνα που επρόκειτο να δημιουργηθεί.

«ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ». Ενα από τα όψιμα επιχειρήματα της τρόικας κατά της συγχώνευσης ήταν ότι η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος θα καθιστούσε δύσκολη την ιδιωτικοποίησή του στο μέλλον.

Ακριβώς αυτό το επιχείρημα, όμως, έχει δώσει λαβή σε σχόλια αναλυτών ότι η τρόικα στην ουσία, με την ένστασή της στο ντιλ, προετοίμασε το έδαφος για να περάσουν ευκολότερα και φθηνότερα στο μέλλον οι τράπεζες, και κυρίως η Εθνική, σε χέρια ξένων.