Με τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της σήμερα προωθεί η Εθνική Τράπεζα τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που πλέον θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά από αυτήν της Eurobank.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα προτείνει αύριο τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με στόχο την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της.

Σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να έχει αποφασίσει εντός του Απριλίου, ώστε να αρχίσουν αμέσως οι διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου ή το αργότερο εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει η τράπεζα τον Δεκέμβριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες της ανέρχονταν σε 9,7 δισ. ευρώ, το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής όμως θα ανακοινώσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Κύκλοι της τράπεζας ανέφεραν πάντως ότι, ακόμη και αν η τράπεζα προχωρήσει σε πώληση παγίων ή αναδιάταξη του ενεργητικού της, οι κινήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η διοίκηση της Εθνικής είχε αναφέρει ότι αδυνατεί να καλύψει το ποσοστό 10% που απαιτείται για να αποφύγει την κρατικοποίηση.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο η τράπεζα ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου».