Οι κινήσεις γύρω από τον σταθμό των πυρηνικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα δείχνουν, σύμφωνα με τον υπουργό Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Ρίου Κίχι-Ζάε ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για μια νέα πυρηνική δοκιμή παρά τη διεθνή κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι προηγούμενες.

Η τελευταία πριν από δύο μήνες.

«Μπορώ μόνο να πω ότι υπάρχουν τέτοια σημάδια» δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο νοτιοκορεάτης υπουργός στην κοινοβουλευτική επιτροπή ενέργειας στη Σεούλ.

«Για λόγους ασφαλείας» τους οποίους και επικαλέστηκε αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα JoongAng Ilbo που επικαλείται επίσημη νοτιοκορεατική πηγή, κινήσεις ίδιας φύσης με αυτές που είχαν παρατηρηθεί πριν από την τρίτη πυρηνική δοκιμή στις 12 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανγκι-Ρι.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, η οποία μοιάζει πολύ με αυτά που είχαμε δει πριν από την τρίτη δοκιμή», δήλωσε η πηγή αυτή.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία πρόσφατα εγκατέστησε δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή, μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει δοκιμή αυτή την εβδομάδα κλιμακώνοντας την κατάσταση προκειμένου η Ουάσινγκτον να υποχωρήσει.

«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για πραγματική προετοιμασία ενόψει μιας πυρηνικής δοκιμής ή για ένα τέχνασμα ώστε να αυξηθούν οι πιέσεις επί της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Κιμ Τζανγκ-Σου, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκεούν Χίε, η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει στη δοκιμή αυτή γύρω στις 10 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εγγυάται την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Οι δοκιμές μπορεί να πραγματοποιηθούν πριν από τις 15 Απριλίου, επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Πριν από την ημερομηνία αυτή η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει μια ανεπιτυχή πυραυλική δοκιμή το 2012, η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον πρέπει να ήταν δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Οργισμένη από τις αλλεπάλληλες κυρώσεις σε βάρος της μετά τη νέα της δοκιμή στις αρχές Φεβρουαρίου και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που είναι σε εξέλιξη, η Βόρεια Κορέα ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες την πολεμική ρητορική.

Μετέφερε σιδηροδρομικώς στις αρχές της εβδομάδες, δύο πυραύλους Μουσουντάν και τους εγκατέστησε σε οχήματα εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Οι πύραυλοι Μουσουντάν που παρουσιάστηκαν δημόσια για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο του 2010, φέρεται να έχουν βεληνεκές 3.000 χλμ., δηλαδή ικανότητα να πλήξουν τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία.

Ο πύραυλος αυτός, αδιευκρίνιστης ακτίνας δράσης, μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 4.000 χλμ. όταν φέρει ελαφρύ οπλικό φορτίο και συνεπώς να πλήξει το νησί Γκουάμ στο Ειρηνικό που απέχει 3.380 χλμ από τη Βόρεια Κορέα και όπου σταθμεύουν 6.000 αμερικανοί στρατιώτες.

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη προετοιμασίας πολεμικής σύγκρουσης ευρείας κλίμακας επί του παρόντος αλλά ο Βορράς πρέπει να αναμένει αντίποινα σε περίπτωση ενός τοπικά περιορισμένου πολέμου», προειδοποίησε ο Κιμ Τζανγκ-Σου.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι αναβάλλει τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που φέρει πυρηνική κεφαλή, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα από την αεροπορική βάση Βάντενμπερκ στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ αποφάσισε την αναβολή αυτή ώστε να αποφευχθεί μια δοκιμή που «μπορεί να θεωρηθεί ότι εντείνει την κρίση που είναι σε εξέλιξη με τη Βόρεια Κορέα».

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται στη Σεούλ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για τον πανηγυρικό εορτασμό των γενεθλίων του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος και παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στο πλαίσιο του εορτασμού πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν είτε πυραυλική επίθεση είτε μια νέα πυρηνική δοκιμή.

«Η Βόρεια Κορέα δρα έχοντας στο μυαλό της το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο» παρατηρεί ο καθηγητής Γιανγκ Μου-Ζιν του Πανεπιστημίου της Σεούλ λέγοντας, ωστόσο, ότι κάθε φορά που η Πιονγιάνγκ προβαίνει σε πυρηνική δοκιμή φροντίζει να δημιουργεί, προηγουμένως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που δεν έχει κάνει, ακόμη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα, ωστόσο, έχουν καθορίσει μια κοινή στρατηγική αντιποίνων ανάλογων με τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας με στόχο την πρόληψη της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει σε έναν ανοικτό πόλεμο, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η εφημερίδα διευκρινίζει πως το νέο σχέδιο της «αντιπρόκλησης» προβλέπει την άμεση, αλλά αναλογική «απάντηση με τον ίδιο τρόπο» στην Βόρεια Κορέα αν αυτή αποφασίσει να επιτεθεί με χερσαίες δυνάμεις ή με πυραύλους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η απάντηση σε μια βορειοκορεατική επίθεση θα δοθεί με ίδια όπλα, τονίζουν οι New York Times.

Αν η Βόρεια Κορέα βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε νοτιοκορεατικό νησί, το σχέδιο προβλέπει πως η Σεούλ θα απαντήσει με πυρά του πυροβολικού της ίδιας έντασης, προσθέτει η εφημερίδα.