Την πλέον δυναμική παρέμβασή της στην κρίση της Κορεατικής Χερσονήσου έκανε χθες η Κίνα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να προειδοποιεί ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να βυθίσει την Ασία στο χάος. Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβαιναν σε μια κίνηση καλής θελήσεως αναβάλλοντας πυραυλική δοκιμή που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο στην Πιονγκγιάνγκ μήνυμα αποκλιμάκωσης της κρίσης καθώς και της επιθυμίας τους να πέσουν οι τόνοι.

Από την προσοχή των παρατηρητών δεν διέφυγε το γεγονός ότι ο κινέζος Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποια χώρα. «Κανένας δεν πρέπει να έχει την εξουσία να βυθίσει στο χάος μια περιοχή, ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο, ωθούμενος από τον εγωισμό του» ήταν το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ προς πάσα κατεύθυνση, ενδεχομένως και προς το εσωτερικό της χώρας του όπου τα εθνικιστικά αισθήματα είναι στα ύψη εξαιτίας της διαμάχης με το Τόκιο για τις διαφιλονικούμενες νήσους Σενκάκου (στα ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (στα κινεζικά). Σε ρόλο ειρηνοποιού, ο κινέζος Πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να ενεργήσουμε με συντονισμένο τρόπο ώστε να υπερβούμε τις μεγάλες δυσκολίες για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην Ασία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις που προκύπτουν από ευαίσθητα ζητήματα και απειλές για την ασφάλεια».

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο άρχισε να κλιμακώνεται από τον Φεβρουάριο όταν η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε επιτυχή πυρηνική δοκιμή. Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας ήταν επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Εκτοτε, το καθεστώς απειλεί με πυρηνική επίθεση τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τη Νότια Κορέα. Μία από τις τελευταίες του προκλήσεις ήταν η μεταφορά δύο πυραύλων στις ανατολικές ακτές της χώρας. Ως προς την πραγματική δύναμη πυρός του Λαϊκού Στρατού και τις προθέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος εμφανίζεται πιο πολεμοχαρής σε σχέση με τον προκάτοχό του και πατέρα του, μπορούν να γίνουν μόνο υποθέσεις. Πιθανολογείται ότι ο 30χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας θέλει να εκβιάσει μια συμφωνία άρσης κάποιων κυρώσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Η σκληρή του στάση, πάντως, ενδέχεται να συνδέεται και με εσωτερικούς λόγους. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», ο πραγματικός στόχος του Κιμ δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αλλά οι σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί καθώς και η τρομερή θεία Κιμ Κιουνγκ Χέε, αδελφή του πατέρα του, στους οποίους θέλει να αποδείξει ότι έχει ηγετικά προσόντα. Η άλλη υπόθεση είναι ότι ο Κιμ είναι στην πραγματικότητα η μαριονέτα της θείας και του συζύγου της, οι οποίοι ουσιαστικά κινούν τα νήματα της εξουσίας.

Η Ελβετία σε ρόλο ειρηνοποιού

Ρόλο διαμεσολαβητή στην κορεατική κρίση προσφέρθηκε να παίξει η Ελβετία. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι οι ελβετικές διπλωματικές υπηρεσίες ήρθαν πρόσφατα σε επαφή με τις βορειοκορεατικές Αρχές, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία. Η Ελβετία προσφέρθηκε να οργανώσει και να φιλοξενήσει στο έδαφός της συναντήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών