Απάντηση στην προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς την τρόικα ότι εάν θέλουν άλλα μέτρα, «ας πάρουν τα κλειδιά του υπουργείου και ας τα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα», επιχείρησε να δώσει τη Δευτέρα με άρθρο του, που φέρει τον τίτλο «Δώστε μας τα κλειδιά». 

Γράφοντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ.  Τσίπρας ζητεί να του δοθούν, από τώρα, τα κλειδιά εφόσον δεν πει «όχι» ο Πρωθυπουργός στην τρόικα για να σταματήσει αυτή η αδιέξοδη πολιτική και δεν αρχίσει επαφές με τους ηγέτες του Νότου για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη.

«Αλλιώς νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα» τονίζει.

Στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, παρά μόνον αν επαναδιαπραγματευτεί σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Η Ελλάδα πρέπει να πει ΟΧΙ και να διαμορφώσει συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο, που θα αμφισβητήσουν την αδιέξοδο κατάσταση, η οποία επιβάλλεται σήμερα με αντιδημοκρατικούς όρους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Να δρομολογήσει το δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα σπάει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, μέσα από μια νέας αντίληψης αναπτυξιακή πολιτική. Είναι ο μοναδικός δρόμος. Και όσο καθυστερούμε, ο δρόμος αυτός θα γίνεται ολοένα και πιο δύσβατος.

Αντί λοιπόν, ο Πρωθυπουργός να αναλώνεται, δια μέσου του υπουργού Οικονομικών, σε αστείους λεονταρισμούς προς την τρόικα, του τύπου «βοηθήστε με, γιατί αλλιώς θα πάρει τα κλειδιά ο Τσίπρας», θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσει έστω και την ύστατη στιγμή να αποδείξει ότι δεν έχει παραδώσει όλα τα κλειδιά στην τρόικα. Ή έστω να διεκδικήσει να πάρει κάποια πίσω.

Πως; Αύριο κιόλας να παγώσει τις αδιέξοδες συζητήσεις μαζί τους και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο. Να πάει στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Να διεκδικήσει να καταστεί σαφές ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις του Νότου παρόμοια λύση με αυτήν της Κύπρου. Και να διερευνήσει μια νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης με στόχο τη δημιουργία ενός ευρέος μετώπου δυνάμεων που θα αμφισβητήσουν και θα ανατρέψουν τη νεοφιλελεύθερη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.

Αλλιώς νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει εκλογές άμεσα, ώστε μια νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή, με κορμό την Αριστερά, και με την δυναμική στήριξης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, να προσπαθήσει να ξανακερδίσει τον χαμένο για τη χώρα χρόνο της μνημονιακής διακυβέρνησης».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν στήριξε την Κύπρο, συντασσόμενη με την αδιάλλακτη θέση που επιβλήθηκε στο Eurogroup, για να μην εκτεθεί η ίδια στα μάτια των Ελλήνων, σε περίπτωση που το «όχι» της Κύπρου απέφερε έστω και τους ελάχιστους καρπούς.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι αντί να οικοδομεί τη συμμαχία των χωρών και των λαών του Νότου, οικοδομεί ανεπιτυχώς τη στρατηγική του καλού μαθητή.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι προσπάθησαν να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω, ώστε να διασώσουν τον εαυτό τους από ένα ορατό ενδεχόμενο κυβερνητικής κατάρρευσης.

«Θα τους συνιστούσαμε να εξηγηθούν καθαρά για τη στάση τους. Από τη στιγμή που επέλεξαν να στηρίζουν τον κ. Σαμαρά και το Μνημόνιο δεν υπάρχει δυστυχώς γι' αυτούς δεύτερη βάρκα να πατήσουν. Επομένως, το να βγάζουν το πόδι τους έξω από το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν δεν τους καθιστά τίποτα περισσότερο από γραφικούς και αναξιόπιστους» υπογραμμίζει ο Αλ.Τσίπρας. 

«Αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας»

Τη βεβαιότητά του ότι αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «εκτός κι αν καταλύσουν την ίδια τη δημοκρατία σε μια ευρωπαϊκή χώρα», εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση εργαζομένων στον ΟΣΕ.

Κάνοντας λόγο για κατάσταση πανικού που επικρατεί στην κυβέρνηση και με αφορμή τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα προς την τρόικα «μη μας ζορίζετε άλλο, γιατί θα δείτε απέναντί σας τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τους εργαζόμενους να αναλογιστούν «τι έχασε η χώρα 8 μήνες τώρα, πόσες υποχωρήσεις έχουμε υποστεί, ακριβώς διότι μπροστά σε αυτούς τους αδίστακτους είναι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και ο Στουρνάρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όλοι αυτοί συνασπίστηκαν στις προηγούμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι, ωστόσο, «ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι αυτό, αργά ή γρήγορα είναι αναπόφευκτο να συμβεί, εκτός αν καταλύσουν και την ίδια τη δημοκρατία σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και αυτός ο σχεδιασμός τους. Αλλά επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί, τώρα είναι που θα διεκδικήσουν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν. Τώρα που έχουν μια κυβέρνηση του χεριού τους».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για τη χώρα, τονίζοντας ότι το σχέδιό τους είναι το «ναι σε όλα». Έχουν αναγάγει το ναι σε όλα σε κυρίαρχη εθνική ιδεολογία. Το σχέδιό τους είναι να αποδέχονται οποιαδήποτε αξίωση της τρόικας, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση της συγχώνευσης της Εθνικής Τραπέζης με τη Eurobank, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πριν από λίγους μήνες πανηγύρισαν, αλλά μόλις σκέφθηκαν στην τρόικα ότι αυτό δεν τους βολεύει για τους δικούς τους λόγους και χωρίς να ενημερώσουν κανέναν, άλλαξαν απόφαση. Και εφόσον άλλαξαν απόφαση οι αγάδες, σπεύδουν εδώ να υλοποιήσουν την αλλαγή της απόφασης. Αν αύριο αλλάξουν ξανά απόφαση, θα σπεύσουν πάλι να υλοποιήσουν ό,τι μας ορίσουν, είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, τι θα απαντήσουν αν αύριο το πρωί ζητήσουν από την Ελλάδα, αυτό που έγινε στην Κύπρο, δηλαδή το «κούρεμα» των καταθέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει, γιατί μετά τη θέση που πήρε για την Κύπρο, «με ποιο ηθικό σθένος θα φέρει αντίρρηση για μια ανάλογη εξέλιξη για την Ελλάδα;».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων υποδομών της χώρας και για την περίπτωση του ΟΣΕ είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του προμελετημένου, προσχεδιασμένου εγκλήματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για ένα σιδηρόδρομο που θα υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και την ανάπτυξη της χώρας, για έναν σιδηρόδρομο που θα παρέχει γρήγορη και ασφαλή μεταφορά, για ένα δημόσιο σιδηρόδρομο προσιτό στο λαό, μακριά από πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή, κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση.
  

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ