Την εκκένωση των πρεσβειών διάφορων ξένων χωρών στην Πιονγιάνγκ λόγω της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο ζήτησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον ρώσο και τον βρετανό υπουργό εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία σχετικά με το αίτημα της Βόρειας Κορέας να εξεταστεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του διπλωματικού προσωπικού ξένων χωρών από το βορειοκορεατικό έδαφος, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η πρόταση έγινε στις πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ και προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση» φέρεται να είπε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους κινέζους εταίρους μας καθώς και τους Αμερικανούς, τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες» για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Πιονγιάνγκ πρόσθεσε ότι η Μόσχα εξετάζει τη σύσταση αυτή αλλά δεν σχεδιάζει να εκκενώσει την πρεσβεία της σε αυτό το στάδιο.

Παράλληλα, και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι της ζητήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του διπλωματικού της προσωπικού.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών από τις 10 Απριλίου σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε στην Πιονγιάνγκ την υποχρέωσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές.

Το Λονδίνο τονίζει ότι το αίτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της «ρητορικής» της Βόρειας Κορέας κατά των ΗΠΑ και αναφέρει ότι εξετάζει τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα συνέστησε στην τσεχική πρεσβεία να απομακρύνει το προσωπικό της, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

«Λάβαμε σήμερα αυτήν την σύσταση, η οποία δεν έγινε μόνον προς εμάς, αλλά και προς άλλες χώρες» σημείωσε ο τσέχος πρεσβευτής Ντούσαν Στράουχ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Κλιμακώνεται η ένταση

Δύο σκάφη με αντιπυραυλικά συστήματα κινητοποίησε η Νότια Κορέα μετά τις αναφορές πως η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή. Tα δύο σκάφη του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού θα αναπτυχθούν, όπως αναφέρει το BBC, στη δυτική και στην ανατολική ακτή της κορεατικής χερσονήσου.

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα, όπως μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ως πηγή της πληροφορίας κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ.

Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο επιβεβαίωσε χθες την εγκατάσταση του πρώτου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε την πληροφορία.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στην αρχή της εβδομάδας, δύο πυραύλους Musudan μεσαίου βεληνεκούς προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε δύο οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα εκτόξευσης» δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το Yonhap.

Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 χιλιόμετρα εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

«Οπως φαίνεται, ο βορράς είναι έτοιμος να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας δήλωσαν στο Yonhap ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανόν να εκτοξεύσει πύραυλο στις 15 Απριλίου, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του βορειοκορεατικού κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ-Σουνγκ, που πέθανε το 1994.